Čeští zemědělci nebudou konkurenceschopní, říká odborník

Evropská komise připravuje nová pravidla Společné zemědělské politiky po roce 2013. Unie se stále více dostává do problémů s konkurenceschopností svých zemědělců na světových trzích. Překážkou jsou agrární velmoci, jejichž dovozu státy EU nedokážou čelit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žně – traktor a kombajn

Žně – traktor a kombajn | Foto: Jan Rosenauer

Tlak velkých dovozců vzrůstá s propadem koupěschopnosti poptávky, který je umocněn vlivem nedávné ekonomické krize. Situace se výrazně promítá také do fungování zemědělců v České republice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eko_1436.mp3

„Hrozí ztráta konkurenceschopnosti, opouštění trhů, zvyšování dovozu potravin ze třetích zemí a s tím spojený úbytek zaměstnanosti i snižování hrubé zemědělské produkce,“ upozornil v rozhovoru pro Rádio Česko Martin Pýcha, tajemník Zemědělského svazu ČR.

Nerovné dotace zůstanou dále

Čeští zemědělci jsou oproti svým konkurentům ze západní Evropy v nevýhodě ještě o nerovné rozdělování dotací od Evropské unie, které mělo zmizet v roce 2014. Nový plán rozdíly sice snižuje, ale počítá s nimi dál.

„Současná koncepce nerovnosti trochu snižuje. Existuje plán na snižování rozdílů pro země, které dostávají více a menší kompenzace zemím, které dostávají méně,“ vysvětlil Pýcha a dodává: „Bylo nám slíbeno, že v roce 2014 rozdíly zmizí. Realita je jiná a dnes je navrhováno další přechodné období pro země s vyššími přímými platbami.“

Podle Pýchy se dnes čeští zemědělci dostávají do postavení výrobce základních surovin. „Je to všechno o výrobních nákladech. V okamžiku, kdy máme velmi přísné předpisy, které výrobu prodražují, dostáváme se do velmi nekonkurenceschopného postavení,“ uvedl Pýcha.

Pro příklad podle tajemníka není třeba chodit daleko. „Zemědělec v Brazílii hospodaří na pozemcích, kde má úrodu dvakrát do roka a proti němu stojí farmář v České republice, který má úrodu jednou do roka. Dokážete si představit, kde ve skutečnosti konkurenceschopnost v základních surovinách leží,“ upozornil Pýcha.

Více českého piva

Problémem je podle Pýchy také dovoz výrobků s vyšší přidanou hodnotou, které by se měly v Česku spíše vyrábět. „Jako příklad uvedu třeba české pivo, které má schopnost uplatnit se na světovém trhu. My bychom potřebovali více takových produktů, protože za ty je ochoten zákazník zaplatit i více peněz,“ myslí si Pýcha.

Jako pozitivum nové směrnice Evropské unie vidí Martin Pýcha v nové definici aktivního zemědělce, podle které musí mít takový farmář minimálně 5 % příjmů ze zemědělské prvovýroby. Ani tak není definice podle něj bez chyby. „Podle našeho názoru by měla být přísnější. Úroveň vidíme na hranici 15 % a 20 %,“ uzavřel tajemník Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Ladislav Dvořák, Martin Křížek, Pavel Cyprich Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme