Čeští zemědělci o evropské peníze na rozvoj venkova nepřijdou. Na sněmu AK to řekl Bendl

Čeští zemědělci a obce v letech 2014 až 2020 zřejmě nepřijdou o 300 milionů eur, tedy zhruba 7,5 miliardy korun z Programu rozvoje venkova, které na jednání šéfů zemí EU nechal premiér Petr Nečas přesunout ve prospěch kohezních fondů. Na sněmu Agrární komory v Olomouci to řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Bendl 14.12.2011

Petr Bendl 14.12.2011 | Foto: Filip Jandourek

Podle ministra Petra Bendla mají být chybějící peníze na rozvoj venkova vyplaceny z jiných operačních programů, které jsou blízké rozvoji venkova. „Názor můj i pana premiéra Petra Nečase je takový, že tuto částku je třeba dokrýt,“ uvedl.

Uvítal to i prezident Agrární komory Jan Veleba. „Jde o to, aby programy, které se týkají vody, byly financovány z ministerstva životního prostředí, kde je peněz dostatek. Ale zároveň, aby administrací zůstaly na ministerstvu zemědělství. Protože jinak by byl chaos. Toto řešení tedy podporujeme,“ řekl.

„Jde nám o to, aby se financovaly programy, které mají povahu kohezních fondů tak, aby to bylo ve stejné výši, zkrátka, aby se tam těch 300 milionů vrátilo,“ upřesnil Veleba.

Ministr zemědělství Petr Bendl na sněmu Agrární komory také řekl, že je proti podpoře využívání půdy pro energetické účely. Tedy proti pěstování rychle rostoucích dřevin či bioplynových stanic.

„Zemědělec je tady od toho, aby produkoval potraviny, ne nepotraviny. A proto všem říkáme, že chceme podporovat živočišnou výrobu, chceme, aby zemědělci měli dotace tam, kde krmí dobytek, a ne příliš tam, kde krmí bioplynové stanice,“ prohlásil.

Podporu prodloužení platnosti národních kvót na výrobu cukru do roku 2015 ministr dnes na sněmu v Olomouci nevyjádřil. Včera odsouhlasil kvóty Evropský parlament, projednávat je budou ještě Evropská komise a ministři zemědělství EU. Jejich zasedání se zúčastní i Petr Bendl.

„My jsme jeden z 27 států a významnou roli v tom bude hrát i Evropský parlament a doufám, že dojdeme k nějakému kompromisu. Každá kvóta trhu jako takovému škodí. A je třeba, aby těch regulací bylo méně, protože už takhle jsou zemědělci zahlceni. Uvidíme, jaká bude diskuze na vládě. Jsem přesvědčen o tom, že kvóty zmizet mají a nebudu o tom rozhodovat sám,“ dodal ministr.

Tomáš Minarčík, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme