Čeští zubaři po vstupu do EU podraží

Návštěva zubaře po našem vstupu do Evropské unie podraží. Musejí totiž do svých ordinací nakoupit nová zařízení, která odpovídají přísnějším předpisům unie. Náklady, které nové přístroje jako je rentgen, odlučovač amalgámu a další hygienická zařízení spolknou, se průměrně pohybují okolo půl miliónu korun. A to se promítne i do cen péče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

u zubaře

u zubaře | Foto: Stomatolog.com.hr

Podle Pavla Chrze z České stomatologické komory se ale pacienti nemusejí obávat, že by u zubaře platili třeba o polovinu víc nebo dokonce jednou tolik. "Domnívám se, že dojde k navýšení v řádu několika procent," odhaduje Chrz. Většinu péče budou i nadále hradit zdravotní pojišťovny.

Za jakou péči si připlatíme, upřesnila Radiožurnálu zubní lékařka Jaromíra Banková: "Půjde o téměř celou protetiku a potom výkony, které jsou úplně nehrazené ze zdravotního pojištění, to jsou například bílé plomby, léčení zubů nebo bělení."

O kolik nakonec zubaři zdraží, bude záležet jen na nich samotných. "Jsme nuceni ceny maličko navyšovat, jedná se o navyšování v řádu desetikorun během půl roku nebo roku," říká pražský zubař Ivo Novicki, který letos ceny kvůli investicím do nových přístrojů určitě zvedne.

V celé republice musela být například vyměněna zhruba třetina rentgenů, tedy 1500 přístrojů nevyhovujících evropským normám. Nákup českého rentgenu představuje zhruba stotisícový náklad. Řada starších zubařů proto již investovat do svých ordinací nehodlá a svou praxi ukončí. Zubařů, kterých je již nyní nedostatek, tak ještě ubude.

Normy unie kontrolují české úřady. V současné době se chystá kontrola hygienických předpisů. Hygienici podle České stomatologické kontroly v republice obejdou zhruba 40 procent stomatologických ordinací.

Viktorie Hošková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme