Pěší turistika, farmy i Dubaj. Senioři stále častěji patří mezi nejnáročnější klienty cestovních kanceláří

Cestovním kancelářím rok od roku přibývají noví klienti ve věkové kategorii nad šedesát let. A jsou stále náročnější – vyžadují třeba česky mluvícího delegáta, večerní program, výlety zadarmo nebo jednolůžkové pokoje bez příplatku. A protože cestovní kanceláře pochopily, že seniorů už bude jen přibývat, vychází jim v jejich přáních vstříc.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někteří senioři mají o důchodové reformě poměrně dobré znalosti (ilustrační foto)

Senioři si pláže nebo pěší turistiku začínají dopřávat stále častěji (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Když byli mladí, cestování si moc neužili. Rodina se tou dobou zakládala hned po škole a k většímu rozletu po světě jim obvykle chyběla vyjma peněz i výjezdní doložka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý příspěvek o cestování seniorů

A právě poznávání cizích krajin i kultur si nyní čeští senioři vynahrazují čím dál častěji. Podle Jana Bezděka z cestovní kanceláře Fischer důchodci rádi volí aktivně laděné zájezdy.

„Senioři většinou už když vybírají zájezd, tak se rovnou ptají, jaké jsou možnosti v okolí, jaké jsou možnosti výletů. Nechtějí zůstávat jenom na pláži nebo v hotelovém resortu, takže v tomto ohledu tato skupina klientů vlastně tráví dovolenou aktivněji než rodiny s dětmi nebo mladé páry,“ popsal Radiožurnálu.

Na dovolenou většinou vyráží mimo hlavní sezónu – nejčastěji od půlky května do půlky června nebo v září. Ceny se v těchto termínech totiž pohybují výrazně níže.

Nejnáročnější klienti

„Senioři si vybírají hlavně mimosezónní nabídky. Letoviska nejsou přeplněná, jsou volnější pláže. A hlavě je výborná cenová nabídka v těchto termínech. Senioři vyhledávají další výhody, jako jsou například jednolůžkové pokoje bez příplatku, výlety zdarma a hoteliéři také organizují v rámci hotelových komplexů program pro seniory,“ potvrzuje Petr Kostka z Exim Tours.

Miliony občanů Číny se ocitly na černé listině. Komunistická strana zakázala cestování ‚nespolehlivým‘

Číst článek

I proto cestovní kanceláře dobře ví, že právě senioři patří mezi jejich nejnáročnější klienty. A protože populace stárne a aktivních důchodců přibývá, tvoří jim často nabídku přímo na míru.

„U aktivních zájezdů, například u těch pěších do hor, je třeba brát v potaz vzdálenosti, aby tam nebyla náročná stoupání, aby tam nebyly technické pasáže,“ vysvětluje Petr Hubka, ředitel cestovní kanceláře Delfin Tour, která se přímo na dovolené seniorů specializuje.

Námi oslovené společnosti se pak shodují, že jim každý rok přibyde asi pětina nových klientů ve věku nad 60 let. A ti už podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže necestují jen po Evropě, ale stále častěji vyráží i na jiné kontinenty.

Farmy i Dubaj

„Je to hodně Španělsko, Francie a Itálie z evropských destinací. Z těch vzdálenějších je poté hodně oblíbené Thajsko, které roste každoročně. Nebo také Dubaj či Omán,“ vysvětlil.

‚Potkáte se s tučňáky i tuleni.‘ Cestovní kanceláře v Česku nabízí dovolenou na Antarktidě

Číst článek

Stále oblíbenější jsou u seniorů i dovolené na farmách v Rakousku nebo Tyrolsku. Podle Michaely Janouškové z Roter Hahn, tedy sítě takových statků, je každý pátý jejich návštěvník senior.

„Samotný pobyt na farmě představuje pro lidi z měst zajímavý návrat do venkovského života. Pro řadu seniorů pak taky i vzpomínku na dětství strávené na české vesnici. Právě starším lidem vyhovuje kvalita tohoto ubytování. Jedná se vždy o apartmány s vlastní kuchyní a samostatnou ložnicí,“ popsala.

Nároky, které senioři na svou dovolenou mají, se pak ale odráží i v ceně. Ta je zpravidla vyšší než u běžných klientů. Podle oslovených cestovních kanceláří se v průměru pohybuje lehce pod hranicí 18 tisíc korun.

Tereza Beránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme