Třetině cestovních kanceláří vyprší pojištění proti úpadku. Jeho prodloužení bude kvůli covidu složité

Řadě cestovních kanceláří letos vyprší pojištění proti úpadku. To je přitom ze zákona povinné a pro pořádání zájezdů nutné. Některým společnostem se ale nedaří smlouvu prodloužit. Kvůli pandemii koronaviru se totiž dostaly do finančních problémů, případně narážejí na přísnější podmínky pojišťoven.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letní dovolená, moře (ilustrační foto)

Někteří podnikatelé se povinnému pojištění vyhýbají a dovolené nabízí nelegálně. Ilustrační foto | Foto: sarahbernier3140 | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

„Reporting pojišťoven se velmi zdokonalil – zpřísnil, zpravidelnil. Jsou velmi sofistikované. Pojišťovna de facto každý měsíc vidí vývoj vašeho byznysu velmi konkrétně v číslech – kolik jste prodali zájezdů, kolik jste odjeli zájezdů,“ popsal Radiožurnálu majitel cestovní kanceláře Siam Travel Zdeněk Kříž.

Přehrát

00:00 / 00:00

Třetině cestovních kanceláří vyprší pojištění proti úpadku, jejich prodloužení bude kvůli covidu složité. Více si poslechněte v reportáži Zuzany Švejdové

Kvůli koronakrizi přišel o řadu nasmlouvaných zájezdů. Pojišťovně přesto musí každý měsíc posílat podrobné hlášení o chodu podnikání.

Pojistka proti úpadku mu sice vyprší až začátkem příštího roku, už teď se ale připravuje na vyjednávání o nových podmínkách.

„Vlastní jednání budou probíhat někdy kolem listopadu a prosince. Ale i tak podmínky budou z hlediska té nákladovosti výrazně větší, než byly před rokem a půl, dvěma lety. Ale já s tím prostě počítám, to je fakt,“ doplnil.

Lex vouchery za zrušené zájezdy: Cestovním kancelářím zbývá vyplatit méně než 200 milionů

Číst článek

Třetině cestovních kanceláří ale pojištění proti úpadku skončí letos na podzim. Například ERV Evropská pojišťovna už teď hlásí stop stav a společnostem pořádajícím zájezdy pojistku neprodlužuje.

„Odmítáme všechny nové a jsme rádi, že se nám daří do značné míry obnovovat smlouvy alespoň u našich stávajících partnerů. Jen v našem portfoliu je za poslední rok 15 cestovních kanceláří, které přerušily činnost, a museli jsme dalších 20 nově žádajících cestovních kanceláří odmítnout,“ potvrzuje mluvčí společnosti Vlastimil Divoký.

Nelegální kanceláře

Podobnou zkušenost má i Slavia pojišťovna. Podle její mluvčí Martiny Lambert jsou některé cestovní kanceláře rizikové a nesplňují stanovená pravidla.

Končí platnost poukazů podle lex voucher. Lidé si mohou vybrat nový zájezd nebo vrácení peněz

Číst článek

„Významné omezení cestování v roce 2020 způsobilo u řady cestovních kanceláří finanční problémy. Vzhledem k takto významně zvýšenému riziku úpadku v tomto segmentu došlo i k výraznému omezení zájezdních kapacit. Podmínky pojištění se tedy obecně zpřísnily,“ popsala Lambert.

Aktuálně v Česku funguje přes šest stovek cestovních kanceláří. Podle odhadů pojišťoven ale na pojistku proti úpadku nedosáhne až třetina z nich. Některé tak z trhu odejdou úplně.

Cestovní poukazy vydané mimo ochranné období? Většinou se prodloužily nebo je lze reklamovat

Číst článek

„V letošním roce přerušilo podnikání 84 cestovních kanceláří, zrušilo devět a úpadek vyhlásilo deset subjektů. A je pravděpodobné, že většina přerušení a zrušení souvisejí s pandemií a s ní spojeným poklesem poptávky po službách cestovního ruchu,“ doplnil mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček.

Někteří podnikatelé se ale povinnému pojištění vyhýbají a dovolené nabízí nelegálně. „Je spoustu ilegálních kanceláří, které pořádají zájezdy. Pořádají i velmi drahé zájezdy, i do exotiky. Vydělávají na tom velmi dobré peníze. Může jich být několik set,“ upozornil místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. 

Pokud klienti takový zájezd zakoupí, hrozí jim, že přijdou o peníze. Stejně jako o repatriace, tedy zajištění návratu z dovolené zpátky do České republiky. Seznam legálních cestovních kanceláří je na webových stránkách ministerstva pro místní rozvoj.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme