Cestovní kanceláře vyhlížejí rekordní rok. Destinace podle ních zdraží, zájem bude o Turecko

Chuť Čechů cestovat bude v příštím roce rekordní, očekávají cestovní kanceláře. Trh se zájezdy by mohl vzrůst v řádu jednotek procent, většina destinací zdraží. Mezi nejoblíbenějšími destinacemi by podle cestovních kanceláří měl růst zájem především o Turecko, které má nejlepší poměr ceny a kvality. Vyplývá to z ankety mezi prodejci zájezdů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výběr letní dovolené se letos může lidem zkomplikovat. Některé zájezdy jsou totiž už vyprodané. Nabídka last minute dovolených je navíc omezená.

Češi loni vyjeli na 4,9 milionu cest do zahraničí. Kratších výletů, do tří přenocování, bylo 1,3 milionu. Více cestovaly ženy. Ilustrační foto | Foto: Dan Gold | Zdroj: Fotobanka Unsplash

Trh se zájezdy by podle Jana Šrámka z cestovní kanceláře Neckermann mohl vzrůst o pět procent. Většina destinací podle něj zdraží. „Ceny vzrostly zhruba o sedm procent. Důvodem je zejména růst cen hotelů, paliva a s tím související dražší lety,“ uvedl Šrámek.

Marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný předpokládá, že výrazně vzroste zájem o zájezdy do Turecka. „Dosavadní prodeje napovídají, že zájem o Turecko je zpět v plné síle a počty lidí, kteří tam s námi na dovolenou v létě 2019 odjedou, budou atakovat rekordy. Pokračuje i zájem o další tradiční destinace - Řecko, Bulharsko, Španělsko. Nově jsme přidali Albánii, která bude lákat obrovsky výhodným poměrem cena - výkon,“ uvedl.

Zdarma po Evropě. Evropská komise zahájila program pro osmnáctileté, aby poznali svůj kontinent

Číst článek

„Hitem roku bude (pro pobytové zájezdy) Jordánsko, kam bude možnost poprvé letět přímým letem. Zájem o tuto destinaci je obrovský,“ uvedla Eva Němečková z cestovní kanceláře Firo-tour. CK Exim tours očekává vyšší zájem o zájezdy pro věkovou kategorii lidí starších 50 let.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže letošní sezona potvrdila, že obor je konsolidovaný a stabilní. „Většině CK se daří hledat harmonii mezi nabídkou a poptávkou, a předpokládám, že tento trend se bude v následujícím roce prohlubovat. Dá se předpokládat, že dojde k akvizicím, které doplní portfolia velkých hráčů tak, aby byli opravdu plnoformátovými cestovními kancelářemi, a tím bude konsolidace trhu ještě posílena,“ uvedl Papež.

Češi loni vyjeli na 4,9 milionu cest do zahraničí. Kratších výletů, do tří přenocování, bylo 1,3 milionu. Více cestovaly ženy. Z delších cest 83 procent tvořily dovolené a rekreace, zbytek návštěvy příbuzných a soukromé návštěvy. Tržby cestovních kanceláří a agentur dosáhly v roce 2016 47,7 miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme