Cestovní kanceláře kvůli situaci v Egyptě přijdou o desítky milionů korun

Čeští turisté se nuceně vracejí z Egypta. Situace v zemi je podle české ambasády nevyzpytatelná. Většina z dvou tisíc Čechů by se z letovisek na břehu Rudého moře měla vrátit do konce týdne, kdy se čekají další nepokoje. Cestovní kanceláře své ztráty odhadují na desítky milionů korun. Půlmiliardové ztráty čeká česká letecká společnost Travel Service.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lety balonem nad egyptským Luxoxem jsou u turistů oblíbené (archivní foto)

Lety balonem nad egyptským Luxoxem jsou u turistů oblíbené (archivní foto) | Zdroj: ČTK

„V loňském roce vyjelo 238 tisíc našich občanů do Egypta. Z více než dvou milionů zájezdů to není zas tak mnoho, ale je to stále oblíbenější destinace pro české turisty,“ říká Jaromír Beránek, analytik cestovního ruchu ze společnosti Mag Consulting.

Například Exim Tours už vyčíslila náklady související s nepokoji v Egyptě na čtyřicet milionů korun. Částka ale určitě ještě poroste. Z Egypta chce cestovní kancelář odvézt všechny turisty do čtvrtka.

„Klienti, kteří měli zájezd zakoupený do toho 13. září, mohou dostat celou zaplacenou částku za služby zpět. Klienti s odletem v druhé polovině září a v říjnu mají možnost bezplatné změny zájezdu za podmínek platných v době jeho nákupu,“ říká marketingový ředitel společnosti Stanislav Zima a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu byl Jaromír Beránek, analytik cestovního ruchu ze společnosti Mag Consulting

„Klientům, kterým jsme byli nuceni dovolenou zkrátit, bude vyplacena adekvátní poměrná částka ve formě voucheru na jakýkoli zájezd Eximtours.“

Spolu s turisty se domů vrátí i čeští delegáti. „Samozřejmě že tam jsou místní delegáti, ti tam zůstávají, ale ti, kteří jsou Češi, se vracejí. Myslím, že v Egyptě jich máme asi stovku,“ vysvětluje ředitel Exim Tours Ferid Nasr.

Část klientů už do Česka přivezla i cestovní kancelář Alexandria. Její marketingový ředitel Petr Šatný upřesňuje, že šlo o turisty z Hurgady. „Některým jsme z bezpečnostních důvodů zkrátili dovolenou ze dvou týdnů na jeden.“

Cestovní kancelář Fischer má v Egyptě ještě dvě stovky klientů. O jejich předčasném návratu se zatím podle mluvčího Jana Osúcha neuvažuje. „Neregistrujeme jedinou žádost klientů, ať už v Hurghadě, nebo Marse, že by chtěli dovolenou dříve ukončit,“ sděluje Osúch.

Další destinace se rychle zaplňují

Klienti, kterým cestovní kanceláře dovolenou zrušily, ve většině případů volí jinou destinaci. Možností ale rychle ubývá, protože zájezdy do Egypta ruší celá Evropa.

Podle Jaromíra Beránka se zatím ztráty kanceláří přesně spočítat nedají. „Nikdo neví, jak dlouho nepokoje budou trvat, jestli zasáhnou i konec letošního roku, nebo jestli se podle předpokladu některých cestovních kanceláří bude dále do Egypta létat i v září,“ vysvětluje.

Dění v Egyptě však každopádně bude mít dopad na situaci v dalších populárních destinacích.

„V loňském roce přijelo do Egypta více než 12 milionů zahraničních turistů. Celosvětově je to zhruba čtyři až pět procent veškerých zájezdů. V minulých dnech začalo celosvětové překreslování mapy cestovního ruchu. Zbývající volné kapacity nabízejí evropské destinace jako Španělsko, Řecko a další,“ říká Beránek a upozorňuje, že zájezdy do některých zemí tak podraží.

Bude se zdražovat

„Thajsko už dnes avizovalo, že v nejbližších dnech zdraží podzimní a zimní pobyty zhruba o 20 procent. Ale nemusí to být zdaleka konečné číslo. Protože se předpokládalo, že Egypt do konce roku navštíví jen z Ruska dalších jeden a půl milionu turistů, cestovní kanceláře mají nyní problémy, kam je dostat,“ tvrdí.

V Evropě se další zdražení příliš neočekává, protože sezona končí začátkem září. V destinacích, kde probíhají podzimní a zimní letní pobyty u teplých moří, je to ale pravděpodobné.

Petr Medek, Jan Richter, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme