Cestovní kanceláře možná zdraží, hranicí je 27 korun za euro

Čechům se může kvůli slábnoucí koruně prodražit nejen zahraniční nákup. Zástupci cestovních kanceláří varují, že jestli se česká měna propadne na úroveň 27 korun za euro, stoupne i cena zájezdů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pláž

pláž | Foto: Jan Rosenauer

K euru ztratila za poslední týden dvě a půl procenta, což je největší pokles za poslední dva roky. Dnes se kurz dostal na hodnotu 25,78 koruny za euro.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura ve Stalo se dnes Radiožurnálu

„Hranice 27 korun je skutečně už hranice únosnosti,“ řekl Radiožurnálu mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Jak ale upozornil, u již prodaných zájezdů může cestovní kancelář podle zákona zdražit jen za podmínek přesně stanovených ve smlouvě a týká se to pouze případů, kdy se směnný kurz české koruny změní o více než 10 procent.

„Cestovní kanceláře, které to takto nemají uvedeno v cestovních smlouvách v okamžiku prodeje zájezdu klientovi, cenu zájezdu jednostranně zvýšit nemohou, i kdyby se kurz změnil jakkoliv,“ dodal.

Pokud cestovní kanceláře skutečně zdraží, klienti se podle Okamury soustředí na levnější zájezdy a snížily by se i útraty na místě pobytu, například při prodeji výletů. Na druhou stranu může slábnoucí koruna přilákat více zahraničních turistů do Česka.

„Kvůli oslabující koruně by Česká republika velmi zlevnila pro zahraniční turisty, takže záleží na tom, v jaké by oblasti cestovního ruchu daná cestovní kancelář podniká, zda-li prodává zájezdy českým turistům do zahraničí, nebo cizincům do České republiky,“ podotkl Okamura.

Veronika Sedláčková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme