Cestující mají právo vědět, s jakou leteckou společností poletí

Od tohoto týdne musí všichni prodejci letenek sami informovat své zákazníky o tom, s jakou leteckou společností poletí. To dosud nebylo nutné, a cestující se tak občas mohli dostat do letadel společností, které jsou na evropské "černé listině" nebezpečných leteckých dopravců. Každý prodejce musí mít tento seznam nebezpečných aerolinek přímo u sebe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čekání na přílet

čekání na přílet | Foto: Jan Rosenauer

Na černé listině jsou společnosti, které nepatří z hlediska evropských standardů mezi bezpečné a nesmí ani do vzdušného prostoru Evropské unie létat. Přesto se do jejich letadel mohou cestující při přestupech mimo Evropu dostat. Pokud ale při nákupu letenky nechcete nebezpečnou společností letět, musí vám prodejce vyhovět.

"V případě, že dojde ke změně letu, najednou ten váš spoj někde třeba v Africe letí letecká společnost, která je na černém seznamu, tak cestující má nárok odstoupit od té koupi letenky a letecká společnost nebo cestovní kancelář mu musí proplatit letenku jiným leteckým spojem do žádané destinace. Ta znamená spojem, který není na černé listině leteckých přepravců."

Vysvětluje Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur a dodává, že se to týká také leteckých aliancí. Už si tak nekupujete letenku třeba na SkyTeam, ale na konkrétní společnost.

"Už při koupi letenky budete informován, jestli to poletí stroj ČSA nebo například stroj Air France, takže kdo má třeba rád jídlo u nějaké letecké společnosti, nebo třeba jinou nemá rád, tak si může ještě takto velice komfortně dovybrat," říká Tomio Okamura.

Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme