ČEZ se stahuje z Bulharska, svá aktiva prodá firmě Inercom

Energetická skupina ČEZ se stahuje z Bulharska, orgány firmy ve čtvrtek schválily prodej tamních aktiv společnosti Inercom Bulgaria. Smlouva bude podepsána v nejbližších dnech. Informovala o tom mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Sofie/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

Logo společnosti ČEZ | Foto: Filip Jandourek

Nabídka společnosti Inercom je podle mluvčí výrazně nad tržní hodnotou prodávaných aktiv stanovenou nezávislým oceněním a výsledná cena překračuje hodnotu vstupní investice. Tuzemská média dříve spekulovala, že transakce může ČEZ vynést osm až devět miliard korun.

ČEZ může prodat elektrárnu Varna v Bulharsku, má povolení antimonopolního úřadu

Číst článek

ČEZ plánoval z Bulharska odejít kvůli dlouhotrvajícím sporům s místními úřady, a protože se chce soustředit na Česko a střední Evropu a obnovitelné zdroje energie v zemích jako jsou Německo a Francie. Předloni ČEZ zahájil mezinárodní arbitráž proti bulharské vládě. Horáková ve čtvrtek uvedla, že arbitráž není prodejem dotčena a bude ze strany ČEZ dál vedena.

Společnost vstoupila na bulharský trh ke konci roku 2004. Jeho distribuční i prodejní společnost tam obsluhuje přibližně tři miliony zákazníků, zejména v západní části země.

Balík prodávaných společností čítá podle Horákové sedm firem: CEZ Bulgaria, CEZ Elektro Bulgaria, CEZ Razpredelenie, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria, Free Energy Project Orešec a Bara Group. Nejvýznamnější z nich je distribuční CEZ Razpredelenie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme