ČEZ zahájí jednání s India Power o prodeji bulharských aktiv. Smlouva s Inercomem ale stále platí

Společnost ČEZ zahájí jednání s firmou India Power o prodeji svých bulharských aktiv. Smlouva s firmou Inercom ale zatím zůstává v platnosti, přestože Inercom odkládací podmínky pro koupi bulharských aktiv dosud nesplnil. Sdělila to v pondělí mluvčí ČEZ Alice Horáková. Hodnota obchodní transakce s Inercomem se odhadovala na 320 milionů eur (8,3 miliardy Kč).

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Smlouvu, která vyvolala kontroverze, Inercom a ČEZ podepsaly letos v únoru. Bulharský antimonopolní úřad ale její realizaci 19. července znemožnil se zdůvodněním, že by Inercom získal na trhu dominantní postavení. ČEZ i Inercom podaly proti tomu stížnost, v současné době pokračuje před soudem odvolací řízení.

ČEZ nepřišel na to, kdo vynesl důvěrný materiál o obchodu v Bulharsku. Zjistit se to snaží i policie

Číst článek

Lhůta společnosti Inercom na splnění odkládacích podmínek pro koupi aktiv ČEZ podle mluvčí uplynula na konci listopadu. Přesto ale zůstane smlouva uzavřená se společností Inercom zatím v platnosti, uvedla.

„Společnost ČEZ však plánuje zahájit paralelní jednání s dalším uchazečem v pořadí, společností India Power, která již potvrdila svůj trvající zájem o bulharská aktiva ČEZ,“ sdělila mluvčí.

Plán zahájit paralelní jednání se společností India Power není podle analytika Fio banky Jana Rašky překvapením. O této firmě, která skončila v tendru jako druhá v pořadí, se hovořilo již letos v březnu.

Prověřte hospodaření ČEZ na Balkáně, vyzývají Piráti premiéra Babiše

Číst článek

„Poté, co se prodej aktiv do rukou Inercomu v posledních měsících zkomplikoval, tak si ČEZ tímto krokem logicky vytváří prostor pro další vyjednávání,“ podotkl Raška.

Možné negativum vidí v tom, že s India Power může být dojednána nižší cena. Prodej bulharských aktiv ČEZ však podle něj zůstává s ohledem na existenci soudních sporů komplikovaný a celá záležitost se může přesunout do roku 2019, dodal.

ČEZ, který je ve většinovém vlastnictví českého státu a je největší tuzemskou energetickou firmou, vede mimo jiné také arbitrážní řízení s bulharskou vládou. Požaduje po ní stovky milionů eur, protože údajně nedokázala ochránit jeho energetické investice v zemi. Na bulharský trh vstoupil ČEZ ke konci roku 2004. V současnosti jeho bulharská distribuční společnost dodává elektřinu více než třem milionům obyvatel Bulharska.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme