ČEZ chce pozastavit provoz své uhelné elektrárny v Bulharsku

Energetická společnost ČEZ chce od příštího roku pozastavit provoz své uhelné elektrárny v bulharské Varně. Elektrárna musí od příštího roku splňovat ekologické normy EU, ČEZu by se však potřebná modernizace údajně nevyplatila. Informovala o tom agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

ČEZ o penězích na modernizaci jednal s bulharskou státní energetickou společností Bulgarian Energy Holding (BEH), s níž chtěl vytvořit projektovou společnost.

Jednání zkrachovala, když analýza trhu ukázala, že investice by se za současných cen elektrické energie a emisních povolenek nevyplatila.

„Finanční model ukázal, že elektrárna by produkovala elektřinu za cenu, která by na liberalizovaném trhu s elektřinou nebyla konkurenceschopná,“ uvedl ČEZ.

Elektrárna ve Varně má šest bloků o výkonu 210 megawattů, energii ale vyrábí jen v omezeném rozsahu, protože funguje jako záložní zdroj energie. Navíc je závislá na dovozu černého uhlí z Ukrajiny. Neplní limity pro emise oxidů dusíku a síry a tři ze šesti bloků jsou mimo provoz už nyní, další tři se odstaví začátkem roku 2015.
Zdroj: ČTK

Firma prý nyní bude zvažovat další možnosti. Ve hře je údajně jak prodej elektrárny, tak její pronájem.

„Jsme připraveni diskutovat o všech alternativách. V každém případě musíme 1. ledna 2015 provoz dočasně zastavit, protože elektrárna nemůže pracovat bez ekologické modernizace," uvedl ředitel elektrárny Minčo Minčev.

ČEZ koupil elektrárnu ve Varně v roce 2006 za 206 milionů eur a dalších 100 milionů eur vynaložil na zvýšení kapitálu.

ČEZ má v Bulharsku i další problémy. Místní energetický regulátor DKEVR nyní rozhoduje o odebrání licencí na prodej zahraničním distributorům energie ČEZ, Energo-Pro a EVN. Důvodem je spor o zaplacení údajného dluhu distributorů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme