ČEZ chce prodat elektrárnu Dětmarovice. Rozhodnout by mohl do konce roku

Energetická společnost ČEZ se o další krok přiblížila k prodeji své elektrárny Dětmarovice. Na 18. prosince totiž svolala mimořádnou valnou hromadu, která se bude právě elektrárnou zabývat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna Prunéřov.

Elektrárna Prunéřov. | Foto: Tomáš Adamec

Podle informací na internetových stránkách ČEZ přijme mimořádná valná hromada procesní kroky, které musí předcházet prodeji elektrárny.

Podnik chce vyčlenit Dětmarovice do samostatné dceřiné společnosti, čímž by elektrárnu připravil pro eventuální prodej. O skutečném prodeji rozhodne později.

ČEZ už dříve podobným způsobem vyčlenil do samostatných dceřiných společností elektrárny Chvaletice a Počerady. O jejich prodeji také uvažuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČEZ chce prodat elektrárnu Dětmarovice. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jitka Hanžlová

Podle dohody o urovnání s Evropskou komisí musí ČEZ prodat jednu z pěti elektráren o výkonu nejméně 800 megawattů, a dokázat tak, že neomezuje konkurenci. K prodeji jich nabízí pět: Počerady, Chvaletice, Tisovou spolu s Mělníkem 3 a Dětmarovice.

Elektrárna Dětmarovice leží v blízkosti polských hranic a s výkonem 800 megawattů je nejvýkonnější elektrárnou spalující černé uhlí v České republice.

Na začátku října dostal ČEZ nabídkyčtyř zájemců o tuto elektrárnu, jejich jména ale nezveřejnil. Například deník E15 tipuje, že o Dětmarovice stojí NWR, EPH a Česká energie.

Server Týden.cz k tomu přidává ještě havířovskou firmu Gascontrol. Odvolává se přitom na výkonného ředitele Gascontrolu Radima Vaška. Firma vyrábí a dodává technologie v oblasti energetiky, strojírenství a stavebnictví.

Zájem je i o Chvaletice a Počerady

Zájem je i o další elektrárny, které může ČEZ prodat, třeba o Chvaletice a Počerady. Obálky s nabídkami na jejich koupi otevřel podnik na začátku září.

Zájemci jsou dva - těžební společnost Czech Coal, která nabídky podala prostřednictvím své společnosti Vršanská uhelná, a Energetický a průmyslový holding. Ten patří skupinám J&T a PPF. Stojí za nimi například miliardář Petr Kellner. Spekuluje se o tom, že má zájem hlavně o Chvaletice.

Czech Coalu, který spoluvlastní miliardář Pavel Tykač, by se hodily obě elektrárny. Mohou totiž vyrábět elektřinu z uhlí, které Czech Coal těží na Mostecku. Do Počerad už teď dodávají uhlí z lomu Vršany, ale do elektrárny Chvaletice dodávají palivo Severočeské doly.

Rozhodnutí o tom, kolik elektráren a komu ČEZ prodá, by mělo padnout do konce tohoto roku.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme