ČEZ chce zajistit provoz Dukovan na tři roky. Palivo koupí od ruské firmy Tvel

ČEZ koupí od ruské firmy Tvel palivové články do jaderné elektrárny Dukovany. Zařízení tak bude mít v případě vyostření vztahů s Ruskem dostatečnou zásobu paliva na tři roky provozu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany (ilustrační foto)

Jaderná elektrárna Dukovany (ilustrační foto) | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Bezpečnost provozu jaderných elektráren nezaručují jen sofistikované počítačové technologie nebo tuny betonu na budovách, ale také dostupnost paliva.

Výrobce elektřiny a provozovatel jaderných elektráren ČEZ se nyní dohodl s ruským výrobcem palivových článků Tvel na předzásobení Dukovan.

Jedna překládka paliva bude stát zhruba půl miliardy korun a s novou dohodou chce ČEZ zvýšit zásoby na osm překládek, upřesnil pro server iDnes.cz mluvčí firmy Ladislav Kříž.

Ruská firma Tvel dodává palivo také do jaderné elektrárny Temelín. ČEZ chce ale v elektrárně na jihu Čech vyzkoušet nové palivové články od firmy Westinghouse.

Americko-japonská společnost zásobovala Temelín do roku 2010, pak ho nahradil právě TVEL, s kterým má ČEZ smlouvu do roku 2020 s možností prodloužení. To ale nemusí nastat automaticky. ČEZ chce vypsat na dodávky do Temelína výběrové řízení.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme