ČEZ do konce roku prodá své bulharské firmy. Jednat bude s pěti zájemci

Energetická společnost ČEZ prodá do konce roku své bulharské firmy. Do měsíce ČEZ vybere jednoho zájemce, se kterým bude o prodeji exkluzivně jednat. Celkem o prodej projevilo zájem pět společností. Ve středu o tom informoval deník E15.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Sofie Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

V Bulharsku výrobce elektřiny působí třináct let, elektrárna ve Varně ale od roku 2015 stojí. Nesplňuje totiž limity pro vypouštění emisí.

Představenstvo ČEZ bude o prodeji jednat s pěti zájemci. Tři z nich chtějí koupit všechny firmy, které společnost v Bulharsku má, tedy i elektrárnu ve Varně. Podle listu E15 je ale možné i to, že jeden zájemce koupí distribuční síť a jiný právě elektrárnu.

Správce železničních tratí má naději na víc než miliardu od ČEZu. Nejvyšší soud vrátil spor na začátek

Číst článek

ČEZ koupil tyto akvizice v roce 2004 za víc než 580 milionů eur. Podle dřívějších informací bulharských médií se nabídky uchazečů pohybovaly mezi 120 a 250 miliony eur.

Člen představenstva ČEZ Tomáš Pleskač deníku E15 řekl, že nabídky jsou stále nízké, ale zvyšují se. Smlouvy o prodeji by se měly podepsat nejpozději do konce roku. 

ČEZ také od loňska vede arbitráž proti bulharskému státu. Dožaduje se v ní náhrady škod v řádu stovek milionů eur. Ta by ale neměla prodej ovlivnit.

ČEZ v Bulharsku čelil problémům už v roce 2013. Tehdy lidé kvůli vysokým cenám elektřiny protestovali po celé zemi. Proud distribuovaly tři společnosti, které si ale příliš nekonkurovaly. Oproti Česku se ale odečítání elektroměrů prováděly v Bulharsku každý měsíc.

Problém nastal během Vánoc, kdy se zúčtovací období prodloužilo. Každý zákazník ČEZ tehdy dostal vyšší účet než předchozí měsíc. V tom okamžiku lidé začali protestovat.

Po týdnech demonstrací proti zdražování elektřiny i zahraničním distributorům informoval tehdejší premiér Bojko Borisov o plánu odebrat ČEZu během několika hodin licenci. Odebrání licence následně začal projednávat bulharský energetický regulační úřad, který následně rozhodl řízení zastavit s tím, že pochybení nenašel. 

vvr, dbr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme