ČEZ plánuje změnu strategie. Nově se chce zaměřit na český trh a obnovitelné zdroje

Energetická společnost ČEZ mění strategii svého směřování, chce se ještě více soustředit na český trh. V zahraničí se do budoucna zaměří hlavně na služby související s moderní decentrální energetikou. Vyplývá to z pozvánky na valnou hromadu firmy, která se uskuteční 26. června, a na níž budou akcionáři firmy o přijetí nové strategie rozhodovat. Majoritním vlastníkem firmy je stát prostřednictvím ministerstva financí - vlastní 70 procent akcií.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ se chce víc soustředit na český trh. | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Na stále se zvětšující rozdíly mezi tradiční a novou energetikou založenou na aktivních zákaznících a decentrálních řešeních reagoval ČEZ už v aktuální strategii, která platí od roku 2014. Strategie postavená na třech pilířích se dělila na „Tradiční energetiku“, „Decentrální energetiku“ a „Růst v obnovitelných zdrojích“. „Geograficky přesouvala zaměření rozvojové strategie ČEZ na ČR a stabilní trhy střední a západní Evropy, zejména na Německo a Francii,“ uvedla v podkladech pro valnou hromadu firma.

ČEZ na dividendách rozdělí nejvíc v historii, vyplatit plánuje 99 procent zisku

Číst článek

Aktuálně navrhovaná strategie má priority čtyři. První z nich je zajistit co nejefektivnější provoz a optimální využití výrobního portfolia firmy v ČR, druhá zabezpečit moderní distribuci a péči o energetické potřeby zákazníků, třetí počítá s rozvojem nové energetiky (obnovitelné zdroje, komplexní energetické služby - ESCO) zejména v ČR a čtvrtá s rozvojem energetických služeb ve stabilních regionech Evropy.

V současnosti provozuje ČEZ výrobní zdroje kromě Česka také v Německu, Polsku, Turecku, Rumunsku a Bulharsku. Je velmi pravděpodobné, že minimálně některých z nich se firma do budoucna zbaví.

Už delší dobu hledá ČEZ kupce pro svá aktiva v Bulharsku. Poté co nevyšel jejich prodej firmě Inercom, jedná nyní česká energetická firma exkluzivně s bulharskou finanční skupinou Eurohold. Některá média pak v posledních dnech uvedla, že ČEZ by se mohl stáhnout také z Rumunska.

Zklamání z dividend

Valná hromada ČEZ bude na konci června schvalovat mimo jiné také dividendu z loňského zisku. Vedení společnosti v polovině května oznámilo, že z loňského zisku navrhne vyplatit dividendu 24 korun na akcii. Firma tak navrhuje vydat na dividendách 99 procent zisku očištěného o mimořádné vlivy, což je podle jejího generálního ředitele Daniela Beneše dosud nejvyšší podíl. Podle analytiků jde přesto o zklamání, loni ČEZ dával 33 korun na akcii.

ČEZ ukončil kupní smlouvu s Inercomem o prodeji bulharských aktiv

Číst článek

Výsledky ČEZ se loni podle dřívějších vyjádření představitelů firmy dostaly na pomyslné dno. Čistý zisk meziročně klesl o 45 procent na 10,5 miliardy korun. Meziroční srovnání podle firmy značně ovlivnily jednorázové výnosy za 7,5 miliardy korun z roku 2017, hlavně z prodeje akcií maďarské skupiny MOL.

Tržby loni činily 184,5 miliardy korun a meziročně stouply reálně o téměř 11 miliard korun. Očištěný čistý zisk, ze kterého se vyplácí dividenda, klesl proti roku 2017 o 37 procent na 13,1 miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme