ČEZ dostal od státu téměř 1,5 miliardy. Jde o úrok ve sporu o daň z povolenek

Energetická společnost ČEZ v úterý od státu obdržela 1,484 miliardy korun. Jde o úrok z prodlení ve sporu o darovací daň, kterou firma zaplatila, z emisních povolenek za roky 2011 a 2012. Příjem zvýší čistý zisk podniku za letošní čtvrté čtvrtletí. Firma to oznámila na svém webu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Na oznámení upozornily agentura Reuters a server Seznam Zprávy. O nároku ČEZ na vrácení části darovací daně a na úrok z prodlení dříve rozhodly soudy.

ČEZ o vrácení přeplatku na darovací dani vedl spory s finanční správou. Podle serveru skončily loni v prosinci poté, co Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnosti Odvolacího finančního ředitelství.

ČEZ bude od ledna zdražovat. Ceny elektřiny porostou o třetinu a plynu o polovinu, odhaduje Beneš

Číst článek

ČEZ s výplatou úroku počítal. Při srpnovém oznámení pololetních výsledků očekávaný výnos 1,5 miliardy korun uvedl ředitel divize finance Martin Novák jako jeden z důvodů, proč firma vylepšila výhled celoročního zisku na 21 až 23 miliard korun z dřívějšího výhledu 19 až 22 miliard.

Dvaatřicetiprocentní zdanění emisních povolenek zavedla pro roky 2011 a 2012 vláda premiéra Petra Nečase, získané peníze částečně pokryly podporu obnovitelných zdrojů energie. Zmírnil se tak růst cen elektřiny pro podniky a domácnosti. Stát na dani z emisních povolenek v roce 2011 vybral 4,8 miliardy korun, o rok později 2,7 miliardy Kč.

Podle rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie nebyla daň z let 2011 a 2012 v souladu s právem EU, pokud jí podléhalo více než deset procent povolenek. Podle směrnic Evropské unie mělo být 90 procent povolenek firmám přidělováno bezplatně.

Stejně jako ČEZ se o vrácení daně v minulosti hlásil například dodavatel energií pro mladoboleslavskou automobilku Škoda Auto Ško-Energo, společnost Unipetrol, Dalkia či teplárenský Alpiq.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme