Komplikace pro ČEZ. Bulharský antimonopolní úřad zakázal prodej jeho aktiv firmě Inercom

Energetickému podniku ČEZ se zkomplikoval prodej jeho bulharských firem. Tamní antimonopolní úřad totiž nedovolí, aby je koupila společnost Inercom. Informovala o tom agentura Reuters.

Sofie Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Na prodeji se ČEZ s Inercomem dohodl letos v únoru. Bulharská společnost by za sedm firem měla zaplatit víc než osm miliard korun. Další postup polostátní podnik teprve zváží, potvrdil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

ČEZ jako akciovku zajímá jen výdělek, ale ochranu veřejných zájmů neřeší, kritizuje aktivista

Číst článek

Chystaný prodej se nelíbí některým bulharským politikům. Inercom je podle nich příliš malá firma na to, aby zvládla provozy řídit a financovat. Nedůvěru vyvolaly také nejasnosti, odkud firma získala peníze nutné k tak velkému nákupu.

V únoru rezignovala bulharská ministryně energetiky, která čelila obvinění, že má vazby na vlastníky Inercomu.

Z Bulharska se chce ČEZ stáhnout kvůli sporům s tamními úřady. S vládou vede arbitráž o stovky milionů eur. Na tamní trh ČEZ vstoupil na konci roku 2004. Jeho distribuční a prodejní společnosti obsluhují asi tři miliony zákazníků hlavně na západě země.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme