ČEZ: informaci o odkladu dostavby Temelína nepotvrdíme

Informace iHNed, podle kterých ČEZ z ekonomických důvodů odkládá tendr na dostavbu dalších bloků jaderné elektrárny Temelín, energetický gigant popírá. O pokračování tendru hovoří i vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: ČEZ

„Informace, které se objevily v médiích, potvrdit nemůžu. Z toho důvodu, že v současné době jednáme s dodavateli, analyzujeme trh a zhruba do měsíce bychom měli vědět, co dál. V okamžiku, kdy budeme mít nějaké rozhodnutí, ho oznámíme,“ informovala mluvčí společnosti ČEZ Eva Nováková.

„Realitou je, že v průběhu soutěžního dialogu se zájemci o ptali na možnosti upravení či prodloužení tendru. Ale žádné rozhodnutí zatím není,“ říká Nováková navzdory tvrzení ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka, který je členem dozorčí rady ČEZu, že k odsunutí tendru dojde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí ČEZ Eva Nováková a vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška vyvracejí informace o ukončení tendru

Podle ní zůstává pro ČEZ dostavba Temelína absolutní prioritou, stejně jako její dokonalá příprava. S odvoláním na problémy energetických firem ve Francii a Finsku chce ČEZ precizní přípravou zabránit následnému zpožďování samotné výstavby.

Také vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška sděluje, že tendr nadále běží, a vyvrací další nepřesné novinové informace: „V žádném harmonogramu nebylo uvedeno, že příští rok na jaře padne rozhodnutí.“

Některé informace v tisku skutečně tvrdily, že ČEZ už za půl roku oznámí, kdo zvítězil v tendru na dostavbu třetího a čtvrtého bloku.

„Uchazeči s tendrem počítají, stejně jako s tím, že během příštího roku dostanou zadávací dokumentaci a v roce 2012 dají své nabídky. V roce 2013 padne rozhodnutí,“ seznamuje Bartuška s harmonogramem.

„Je mi líto, že nějaký článek v novinách se stane větší realitou, než to, co se opravdu děje,“ dodává.

Bartuška přiznává, že navrhoval vyloučení ruského konsorcia z tendru. „Svůj boj za vyloučení Rusů jsem prohrál už loni na podzim, všichni zúčastnění trvali na tom, že se mají účastnit. Vláda mne pak jmenovala zmocněncem a já věřím všem třem uchazečům stejně.

Bartuška: Svoji bezpečnost ohrožujeme my sami

„Energetickou bezpečnost Česka nejvíce ovlivňuje naše vlastní přežranost – jako země i jako kontinentu. Žijeme v poměrně velkém blahobytu a neuvědomujeme si, kolik ten blahobyt stojí, kolik infrastrukturních projektů potřebujete k tomu, aby se udržel v chodu,“ tvrdí jako expert na jadernou bezpečnost.

Ve výrobě elektřiny je podle něho Česká republika soběstačná. Náš největší problém je jednoznačně v oblasti dovozu ropy a zemního plynu.

Ondřej Černý, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme