ČEZ je spokojen se svým hospodařením

Elektrárenská společnost ČEZ je spokojena se svým hospodařením. Za uplynulý půlrok zvýšila zisk o více než 50 procent na zhruba čtyři a půl miliardy korun. Na výsledku se podílí především změna strategie firmy a nový management, který ČEZ řídí druhým rokem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf představenstva společnosti Jaroslav Míl je spokojen hlavně s vyšší produktivitou práce. "Předpokládáme v těch 24 měsících nárůst o 42 procent. Druhým známým ukazatelem je vývoj přidané hodnoty vytvořené jedním pracovníkem a tam dochází k nárůstu téměř 45 procent. Konkrétně i rok 2000-2001 je sám o sobě 25 procent."

Elektrárenská společnost ČEZ neočekává, že by se do jejího hospodaření mohl promítnout konec vývozu do Německa. Distribuční společnost EON totiž rozvázala smlouvu s Českou republikou, kvůli jaderné elektrárně Temelín. Jaroslav Míl i tak odhaduje, že se celkový vývoz elektřiny nesníží. ČEZ totiž hodlá více vyvážet do Švýcarska, Itálie a také na Balkán.

Ukončení spolupráce s EONem, ale lituje. "Teď se vyjednávají podmínky týkající se vypořádání. Ve smlouvě jsou pochopitelně i klauzule týkající se určitých kompenzací při vypovězení smlouvy. Je to věc, která mne netěší, protože EON je respektovanou firmou v Evropě a je to společnost, se kterou jsme měli léta výborné vztahy. S Temelínem budou problémy do té doby, dokud bude ČEZ v období privatizace."

Markéta Kaclová, Dušan Valenta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme