ČEZ má spor s Ústeckým krajem kvůli nové paroplynové elektrárně v Počeradech

Je v severních Čechách prostor pro další elektrárny ? Unese tamní ovzduší další zátěž zplodin ? Správa Ústeckého kraje varuje, že ne - a ohradila se především proti plánům společnosti ČEZ postavit paroplynovou elektrárnu v Počeradech na Lounsku. ČEZ chystanou investici dvaceti miliard dolarů brání - poukazuje na to, že v jiných, starších zařízeních tlumí nebo modernizuje provoz a škodí tak čím dál míň životnímu prostředí v regionu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

v elektrárně (ilustr. foto)

v elektrárně (ilustr. foto) | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Podle náměstka ústecké hejtmanky Arno Fišery by paroplynová elektrárna mohla znamenat zvýšení množství vypouštěných škodlivin v regionu. Kraj podle něho požaduje, aby ČEZ před jejich spuštěním uzavřel jinou elektrárnu v regionu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šetřící návrhy ministra E. Janoty na zvláštní schůzi sněmovny; prezidentské volby v Afghánistánu; V. Havel pro MFD; Spor ČEZ a Ústeckého kraje, Petr Kužel a Oldřich Kužílek o černé listině firem vyloučených z veřejných zakázek; Trutnov Open Air

"Já považuji paroplynové elektrárny za úhybný manévr. Paroplyn sice vypouští méně oxidu uhličitého, ale vypouští zase jiné emise, a to oxidy dusíku, které jsou podobně škodlivé. Ale my jsme tu od toho, abychom řekli, že nás zajímá celkový obsah emisí, které ovlivňují život lidí v Ústeckém kraji," uvedl Fišera v pořadu Radiofórum.

Fišera dále vysvětlil, že požadavek kraje souvisí se zhruba čtyři roky starou koncepcí, kterou Ústecký kraj přijal kvůli snižování znečištění ovzduší. Podle této koncepce má být výstavba nějakého jiného zdroje znečištění vždy kompenzována uzavřením jiného zdroje. Dodal, že ČEZ sice bloky staví jako záložní, radní se ale obávají, že by i tak mohly být v provozu dlouhou dobu a zatěžovat již tak špatné ovzduší v regionu.

ČEZ prý dohody s krajem plní

Mluvčí společnosti ČEZ Ota Schnepp Radiožurnálu řekl, že jsou připraveni s krajskou samosprávou o výstavbě elektrárny jednat a vše jí vysvětlit. Dodal, že firma v Ústeckém kraji postupně utlumuje provoz v některých hnědouhelných elektrárnách, jiné modernizuje a staré bloky nahrazuje modernějšími, které produkují výrazně menší množství škodlivin. "ČEZ tak podmínky kraje plní," řekl Schnepp.

Do výstavby nové paroplynové elektrárny v Počeradech chce ČEZ investovat 20 miliard korun. Letos v červnu uzavřel smlouvu o výstavbě se společností Škoda Praha Invest. Elektrárna, jejíž výstavba má začít v příštím roce, má dodávat elektřinu už v roce 2013.

Další paroplynovou elektrárnu chce ČEZ postavit přímo v Ústí nad Labem-Úžíně. I v tomto případě jsou ústečtí zastupitelé proti. Fišera ve čtvrtek řekl, že s touto elektrárnou by souhlasil v případě, že by ČEZ zajistil odstavení teplárny v Trmicích na Ústecku.

Přečtěte si také:

ČEZ obnoví za 15 miliard korun tepelnou elektrárnu v Tušimicích
Firma ČEZ potvrdila záměr postavit v Úžíně u Ústí nad Labem paroplynovou elektrárnu
Ústečtí zastupitelé odmítli stavbu paroplynové elektrárny v Úžíně
V Ledvicích bude nová elektrárna, začala modernizace staré
Ekologům se nelíbí plánovaná modernizace elektrárny v Prunéřově

Alena Adámková, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme