ČEZ má zájem investovat do rozšíření Jaslovských Bohunic

O výstavbu pátého bloku ve slovenské jaderné elektrárně Jaslovské Bohunice má zájem i ČEZ. Mluvčí společnosti to potvrdila agentuře SITA. Cena tendru se pohybuje okolo 3 miliard eur, což je asi 80 miliard českých korun, a Slovensko chce soutěž vyhlásit do konce roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

JE Jaslovské Bohunice

JE Jaslovské Bohunice | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

"Pozorně sledujeme vývoj okolo možnosti výstavby nového jaderného zdroje," cituje mluvčí ČEZu Evu Novákovou agentura SITA. Prohlášení přichází okamžitě poté, kdy slovenský premiér Robert Fico podepsal smlouvu o jaderné spolupráci s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Místní média proto spekulují, že Francie, tedy její státní energetická společnost Areva, je nejvážnější zájemce. ČEZ má ale jednu výhodu - jeho experti elektrárnu velmi dobře znají ještě z dob Československa.

Všichni zájemci se však musejí smířit s požadavkem slovenského premiéra. Ať už bude v Jaslovských Bohunicích investovat kdokoliv, stát chce mít nad elektrárnou úplnou vlastnickou a manažerskou kontrolu.

Marika Táborská, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme