ČEZ může kvůli nevýhodnému obchodu přijít o miliardy, tvrdí Nadační fond proti korupci

Energetické skupině ČEZ hrozí podle Nadačního fondu proti korupci ztráta miliard korun. O peníze ji může připravit nedostatek uhlí z dolu Nástup Tušimice spolu s plánovanou 25miliardovou modernizací elektrárny Prunéřov II.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna Prunéřov.

Elektrárna Prunéřov. | Foto: Tomáš Adamec

Soudní znalkyně z oboru geologie Věra Ježková tvrdí, že uhlí v dole stačí jen do roku 2032, zatímco pro návratnost investice je zapotřebí dodávat surovinu déle.

„Jestli se bavíme o záměru obnovit tři bloky Prunéřova II, jde o to, že pro ekonomickou návratnost by musely běžet až do roku 2039 až 2044. A jestliže jsou jasné indicie, že životnost dolů Nástup Tušimice skončí kolem roku 2030, je celkem jednoduché si spočítat, že to uhlí by pro ty elektrárny nestačilo,“ říká Věra Ježková.

Podle Karla Randáka z Nadačního fondu proti korupci by uskutečněním projektu přišel ČEZ o miliardy korun, i když leccos jde prý ještě zachránit.

„Máme pocit, že by se s celou kauzou dalo něco dělat, protože ČEZ ještě nemá stavební povolení. Dále je tam spousta nejasností, a pokud stát bude vykonávat svoje akcionářská práva tak, jak by vykonávat mněl, tak by se dalo ještě ušetřit spoustu peněz,“ podotkl Randák.

ČEZ informace odmítá s tím, že okamžik, kdy budou zásoby uhlí vytěženy, bude záviset na zájmu o surovinu.

Květa Moravcová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme