ČEZ nepovažuje vládní cestu privatizace za dobrou

Podle generálního ředitele společnosti ČEZ by měl společný prodej balíku šesti distribučních firem (REAS) a elektrárenské společnosti ČEZ jednomu investorovi přinést státu vyšší výnos než jejich oddělená privatizace. Nejde podle něj ale o nejlepší variantu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V případě společné privatizace, jak o tom začátkem října rozhodla vláda, zaplatí totiž strategický partner prémii za konsolidaci energetického sektoru. Podle odhadů renomovaných bank by výnos z prodeje celého balíku mohl vysoce přesáhnout 200 miliard a přiblížit se 300 miliardám korun. Tržní kapitalizace podílu v ČEZ a REAS je přitom kolem 65 miliard Kč.

Privatizace šesti distribučních firem a ČEZ není nicméně podle vedení firmy nejvhodnější variantou; za tu společnost považuje prodej strategickému partnerovi se zajištěním odbytu výroby elektřiny na několik desítek let dopředu. Druhou nejvhodnější variantou pak prý je prodej ČEZ a všech osmi rozvodných společností.

Prodej je podle vedení firmy zvládnutelný v příštím roce, kdy by měl přinést i optimální výnos. Pozdější termín by mohl kolidovat s parlamentními volbami v roce 2002 a s 30procentním otevřením trhu s elektřinou v ČR a znamenal by další zpoždění prodeje.

ČEZ bude mít na budoucím evropském trhu s elektřinou regionální význam v rámci jednom z pěti až sedmi vytvářejících se nadnárodních uskupení.

O společné privatizaci 64 procent akcií ČEZ a majority v šesti REAS, kde stát tuto většinu vlastní, rozhodla vláda 4. října. Prodej by se měl uskutečnit v jedné nebo dvou tranších. Výsledky tendru na výběr partnera by měla vláda podle schváleného harmonogramu znát v polovině příštího roku. Tendr by měl začít koncem února.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme