ČEZ neuspěl v soutěži o slovenskou energetiku

ČEZ zřejmě neovládne slovenskou energetiku. Komise pro prodej většinového podílu dominantního slovenského výrobce elektřiny Slovenské elektrárne totiž doporučila ministerstvu hospodářství italskou společnost Enel s nabídkou 840 milionů eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektrické vedení

elektrické vedení

Konkurenční nabídku ČEZ komise vyhodnotila jako druhou v pořadí před návrhem ruského Inter RAO. ČEZ nabídl za 66 procent akcií elektráren částku o 150 miliónů eur méně než italský Enel.

Výběr komise platí jen jako doporučení pro ministra hospodářství Pavla Ruska. Ten předloží návrh vládě, která definitivně rozhodne. Rusko už dříve připustil, že on ani vláda se nemusejí doporučením komise řídit.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž proto zatím nechtěl rozhodnutí komise příliš komentovat. "My v tuto chvíli máme pouze strohou informaci o tom, koho slovenská komise doporučila. Příští týden bychom měli znát zdůvodnění výběru," uvedl Kříž.

Slovenské elektrárne kontrolují přes 85 procent výroby elektřiny na Slovensku. Provozují tři jaderné a dvě tepelné elektrárny a 34 vodních energetických zdrojů. Loni vykázaly zisk po zdanění 1,31 miliardy Sk v porovnání se ziskem 234,91 milionu Sk za rok 2002.

Martin Hromádka, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme