ČEZ o licenci na distribuci elektřiny v Bulharsku zatím nepřišel. Řízení ale pokračuje

Bulharský regulační úřad zatím neodebral licenci společnosti ČEZ. Celý proces byl sice zahájen, úřad chce ale nejprve prozkoumat rozsah případných pochybení. Do tří dnů se může ČEZ proti procesu odebrání licence odvolat. Firma pak bude mít dalších sedm dní na to, aby regulátorovi dodala potřebnou dokumentaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Úřad tak zmínil prohlášení bulharského premiéra Bojka Borisova. Ten v úterý po týdnech demonstrací proti zdražování elektřiny i zahraničním distributorům informoval o plánu odebrat ČEZu během několika hodin licenci.

Teď tedy teprve začíná standardní úřední postup. „To, co bylo šokující, je, když o odebrání licence ČEZu hovoří bulharský premiér, bulharský ministr. To rozhodně není obvyklý postup a naznačuje to, že celá záležitost je v Bulharsku silně zpolitizovaná,“ říká analytik poradenské společnosti ENA Jiří Gavor. ČEZ si podle něj ale ještě oddychnout nemůže.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Ježek sledoval přímo v Sofii zasedání bulharského regulátora

Zásadní pro další vývoj událostí bude zřejmě 16. duben. Tehdy se má sejít expertní rada, která dodané dokumenty i celou činnost ČEZu vyhodnotí. Prozkoumá také, co se z pohledu bulharského státu zlepšilo, nebo naopak zhoršilo.

Na základě toho expertní skupina rozhodne o budoucnosti licence. Ta může být odebrána, ale také prodloužena nebo zkrácena.

Odebrání licence bývá podle Gavora až posledním krokem, kdy nedošlo k odstranění zjištěných nedostatků a nevyhovující stav ohrožuje bezpečné zásobování energií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik poradenské společnosti ENA Jiří Gavor se vyjádřil k problémům ČEZu v Bulharsku

„Pochybuji, že by to případ Bulharska. Já bych řekl, že Bulhary opravdu spíše tíží jejich špatná hospodářská situace a v této souvislosti tedy relativně vysoké ceny energií. Ale to není zase záležitost ČEZu, kterou by mohl rychle napravit,“ upozorňuje.

Regulátor má vůči ČEZu celou řadu výhrad. Jedná se například o špatné postupy při zadávání veřejných zakázek, nedodržování lhůt na předávání informací institucím a státu nebo o způsob, jakým došlo k výměně starých elektroměrů za nové. Chyběla prý předávací dokumentace. Společnost ČEZ ale jakákoli pochybení odmítá.

Bulharský premiér odstoupí. Vláda neustála protesty proti cenám elektřiny

Číst článek

„Jsme si naprosto jisti, že všechny tři společnosti ČEZu v Bulharsku dodržují jak národní legislativu, tak unijní legislativu a že se rozhodně žádná z nich nedopustila žádného kroku, který by mohl být hodnocen jako hrubé porušení licenčních podmínek. Bulharsko je zemí Evropské unie a my proto pevně věříme, že správní řízení bude vedeno férově,“ prohlásil po jednání vlády ministr financí Miroslav Kalousek. Zároveň odmítl kritiku hospodaření ČEZu v Bulharsku. Tamní investice je prý návratná.

Pokud by ČEZ v Bulharsku nakonec skončil, případnou ztracenou investici by neměli zaplatit čeští občané. Pravidla na českém trhu, který je stabilizovanější než ten bulharský, to totiž neumožňují.

„Cena elektřiny se skládá z regulované složky – tu hlídá regulátor a nepochybuji, že český regulátor by něco takového vůbec nepřipustil – a ze silové elektřiny. Ta se tvoří na středoevropském trhu, na tu situace v Bulharsku nemá žádný vliv,“ vysvětluje Gavor.

Příčiny nepokojů jsou prý hlubší

V červenci došlo v Bulharsku ke skokovému zdražení elektřiny o 13 procent, což lidé vzhledem k nízkým platům pocítili mimořádně dramaticky. Pro koncového spotřebitele je přesto proud téměř nejlevnější v Evropě.

Odečítání elektroměrů se ale provádělo každý měsíc. Problém nastal během Vánoc, kdy se zúčtovací období prodloužilo. Lidé tak dostali vyšší účet než předchozí měsíc a vyšli do ulic. Nespokojená bulharská veřejnost pak donutila státní úřady, aby začaly jednat o odebrání licence ČEZu a dalším dvěma distributorům elektřiny.

Nepokoje v zemi začaly protesty menšího rozsahu a přerostly v projevy celkové nespokojenosti se situací a drahotou. Podle českého velvyslance v Sofii Pavla Vacka jsou ceny elektřiny jen záminkou.

Ceny elektřiny jsou pouze záminkou protestů v Bulharsku, myslí si český velvyslanec

Číst článek

Také podle Gavora je hlavní příčinou nespokojenosti bulharské veřejnosti špatná ekonomická situace země a nízká životní úroveň jejích obyvatel.

Premiér se snažil veřejnost uklidnit příslibem zlevnění elektrické energie, od března by údajně měla být o osm procent levnější. Borisov situaci nicméně neustál a dnes oznámil, že rezignuje na svou funkci. S ním skončí i celá bulharská vláda, která čelí kritice za současnou krizi v zemi.

Martin Křížek, Jakub Šídlo, Kristina Winklerová, Jan Beneš, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme