ČEZ od ledna sníží cenu silové elektřiny o 15 procent, lidé ušetří až tisíc korun ročně

Domácnosti by příští rok mohly ušetřit na výdajích za elektřinu. Někteří dodavatelé v Česku už přicházejí s jejím zlevňováním. Jako první oznámila snížení ceny společnost ČEZ, která je největším dodavatelem elektřiny v Česku. Firma zlevní od 1. ledna silovou elektřinu o 15 procent. Zákazníci ušetří několik set až tisíc korun ročně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina. Ilustrační foto

Elektřina. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Hlavním důvodem snížení cen silové elektřiny je podle odborníků značný pokles jejích cen na burze. Proto mohou dodavatelé zlevňovat i elektřinu svým zákazníkům. Například ti, kteří u společnosti ČEZ elektřinou jenom vaří nebo svítí, by měli podle společnosti v příštím roce ušetřit přes 1200 korun.

Překvapením ale podle analytiků je, že ČEZ oznámil ceník na příští rok už dnes. Obvykle ho totiž dodavatelé zveřejňují na přelomu listopadu a prosince.

Přehrát

00:00 / 00:00

O předpokládaném poklesu cen elektřiny v příštím roce jsme v Hlavních zprávách mluvili s analytikem společnosti J&T Michalem Šnobrem

„To proto, aby si naši občané mohli v jednu chvíli vybrat mezi jistotou a flexibilitou. Aby to nebylo tom, že by na konci roku měli pocit, že udělali chybu teď, anebo, že by teď měli pocit, že by na něco měli čekat. My chceme, aby měli možnost volby,“ říká generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Podle analytika společnosti J&T Michala Šnobra se bude zlevnění elektřiny týkat nejen roku 2014, ale velmi pravděpodobně bude pokračovat i do roku 2015. A to nejen u ČEZ. „Zlevnění na úrovni 10 až 15 procent se dá čekat i od dalších obchodníků,“ říká.

ČEZ zlevňuje jenom silovou elektřinu. To je výsledek ceny elektřiny na trhu, tedy na burze. Tvoří necelou polovinu celkové ceny elektřiny, za kterou platí zákazník, tedy domácnosti a firmy. A nepodléhá regulaci. Tady si může zákazník vybrat dodavatele. Od roku 2006 je trh liberalizovaný a existuje na něm konkurence.

Podle Šnobra je cena silové elektřiny v Česku zatím o něco dražší než v dalších zemích Evropy. „A pomalu to doháníme především díky předprodejům. A co se týče konečné ceny elektřiny, se Česká republika nachází zhruba na průměru. Třeba v Německu a Rakousku je dražší, od nás na východ jsme zhruba na stejné úrovni,“ upřesňuje.

Důležitá je ale část ceny, která je regulovaná. V tomto případě každoročně stanovuje platby Energetický regulační úřad. Do těch se zahrnují poplatky za distribuci elektřiny nebo příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Úřad už předběžné výpočty pro příští rok zveřejnil.

„My v tuto chvíli ještě dopočítáváme tak, jako každý rok, protože závazné cenové rozhodnutí bude uveřejněno stejně jako každý rok 30. listopadu,“ vysvětluje mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. Na konci listopadu svoje ceníky zveřejní i další velcí dodavatelé, jako jsou PRE a E.ON.

„I když cenu za distribuci budeme znát až v listopadu, dá se tam očekávat vliv do konečných cen elektřiny na úrovni 3 až 4 procent. Další snížení přinese snížení podpory na obnovitelné zdroje, tam to bude na úrovni dvou až 3 procent. V konečných cenách by tedy spotřebitelé mohli v roce 2014 očekávat snížení cen elektřiny na úrovni 12 až 13 procent,“ upřesňuje analytik společnosti J&T Michal Šnobr.

Jan Beneš, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme