ČEZ podá nabídku na koupi distribučních firem v Rumunsku

Po úspěchu v Bulharsku si elektrárenská firma ČEZ brousí zuby i na další trh na Balkáně. Poté, co v polovině července zvítězila v privatizaci trojice distribučních firem v Bulharsku, podá dnes nabídku ke koupi dvou distributorů v Rumunsku. Electrica Oltenia a Eletrica Moldava mají dohromady sice necelé tři miliony zákazníků, podle mluvčího firmy Ladislava Kříže je lákavý celý rumunský trh. Je větší než náš a čeká se, že bude růst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ

ČEZ

"Celý rumunský trh je významně větší než trh v České republice, ale v tuto chvíli se jedná o privatizaci dvou distribučních společností, které jsou řádově stejné velikosti jako naše dvě úspěšné akvizice v Bulharsku, a obě dvě distribuční společnosti jsou větší než obdobné společnosti v České republice."

Výši nabídky ale Kříž odmítl komentovat. "Ve všech akvizicích postupujeme tak, že nabízíme přiměřenou cenu. Naše šance vidíme vysoké, stejně jako jsme uspěli v Bulharsku." Ke konkurentům ČEZu by měla patřit řecká společnost Public Power Corporation, německý E.ON, španělská Union Fenosa International a americká AES. Rumunská vláda vybere vítěze tendru zřejmě do konce roku.

Privatizace trojice distribučních firem v Bulharsku byla dosud největší zahraniční investicí ČEZu. Naopak v tendru na slovenské elektrárny předložila lepší nabídku společnost Enel, kterou vláda vybrala k podpisu smlouvy.

Markéta Kaclová, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme