ČEZ považuje řízení o odebrání licence v Bulharsku za neopodstatněné

Společnost ČEZ nesouhlasí s postupem bulharského regulačního úřadu, který proti ní zahájil správní řízení. Vedení firmy považuje jednání úřadu za neopodstatněné a připravuje se vznést protiargumenty. Za ČEZ se postavil i prezident Václav Klaus. Přál by si, aby česká vláda a ministerstvo zahraničí na situaci kolem ČEZU v Bulharsku rezolutně zareagovaly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel divize distribuce a zahraničí ČEZu Tomáš Pleskač

Ředitel divize distribuce a zahraničí ČEZu Tomáš Pleskač | Foto: Filip Jandourek

Jako neopodstatněné vnímá ČEZ řízení v Bulharsku o odebrání licence. Podle ředitele divize distribuce a zahraničí Tomáše Pleskače by k odebrání opravňovalo, kdyby ČEZ ohrozil dodávky elektřiny, soustavně porušoval licenční podmínky či neplnil požadavky regulátora. "K ničemu takovému nedošlo."

"Od začátku svého působení v Bulharsku od roku 2005 striktně dodržujeme veškeré zákony, které platí v Bulharsku. Máme za sebou desítky kontrol a všechny tyto kontroly konstatovaly maximálně velmi drobná porušování a všechna tato porušení se nám vždy podařilo odstranit," poznamenal Pleskač.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reakci ČEZu informoval redaktor Jan Beneš

Oficiální stanovisko bulharského regulátora ČEZ ještě nedostal. Bulharská strana sdělila asi dvě desítky výhrad. Žádnou z nich však management nepovažuje za důležitou. Jak však zdůrazňuje, společnost je připravena k jednání.

Prezident Václav Klaus žádá kvůli situaci ČEZu v Bulharsku rezolutní reakci vlády

Číst článek

K současné situaci se vyslovil i prezident republiky Václav Klaus. Podle něho společnost ČEZ není příčinou nepokojů v Bulharsku. V zemi podle něj zuří politický boj, v němž byl ČEZ použit jako jeden z nástrojů.

Prezident by si přál, aby česká vláda a ministerstvo zahraničí na situaci v Bulharsku rezolutně zareagovaly. "Takový ten tichý a nezřetelný přístup našeho ministerstva zahraničí se mi zdá dvojnásob nepřijatelný," řekl Klaus.

ČEZ se v Bulharsku podle českého ministra financí Miroslava Kalouska ničeho nedopustil. V reakci na rozhodnutí bulharského regulátora ministr řekl, že všechny tři společnosti ČEZu v zemi dodržují jak národní, tak unijní legislativu a neporušily licenční podmínky. Ministr financí věří, že bulharské úřady povedou správní řízení s ČEZem férově.

TK energetické skupiny ČEZ k aktuálnímu vývoji hospodaření společnosti ČEZ v Bulharsku. Petr Baran (zleva), Tomáš Pleskač a Ivo Hlaváč | Foto: Filip Jandourek

Pokud by tomu tak nebylo, jsou podle Kalouska ČEZ i český stát připraveny podniknout veškeré potřebné právní kroky k ochraně investice.

ČEZ o licenci na distribuci elektřiny v Bulharsku zatím nepřišel. Řízení ale pokračuje

Číst článek

Kalouskek také dodal, že investice ČEZu v Bulharsku je úspěšná a návratná. Ministr věří, že český stát kvůli situaci v Bulharsku žádné škody neutrpí.

Mezitím překvapivě rezignovala bulharská vláda premiéra Bojka Borisova. Demisi podala v reakci na masové protesty proti vysokým cenám elektřiny, jejichž terčem se stala i bulharská pobočka české energetické firmy ČEZ. Formální dopis informující o rezignaci kabinetu přečetla v parlamentu jeho předsedkyně Cecka Cačevová.

Vývoj zisků skupiny ČEZ od roku 1999 | Foto: ČTK

Milan Kopp, Martina Spěváčková, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme