ČEZ povede Martin Roman

Elektrárenská společnost ČEZ má nového šéfa. Jak potvrdil mluvčí firmy Ladislav Kříž, je jím podle očekávání současný generální ředitel plzeňské Škody Holding Martin Roman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Roman

Martin Roman | Foto: Petr Eret

"Představenstvo energetické společnosti na svém dnešním jednání zvolilo pana Martina Romana novým předsedou představenstva a zároveň jej jmenovalo generálním ředitelem ČEZu s účinností od 1. dubna letošního roku."

Pětatřicetiletý právník a ekonom Roman přichází z plzeňské Škody Holding. S řízením podniků už má značné zkušenosti. Sám před časem pro tisk řekl, je vlastně jakýmsi "ředitelem z povolání". Nic jiného totiž až na studentské brigády nedělal. Na postu ředitele sbíral už zkušenosti například také v Jance Radotín.

Bývalého generálního ředitele ČEZu Jaroslava Míla odvolala dozorčí rada loni na podzim, oficiálně kvůli špatné komunikaci se státními úředníky.

Roman má podle svých slov od akcionářů zadání posilovat efektivnost a hodnotu společnosti a učinit z ní významného hráče schopného konkurence v Evropské unii. Radiožurnálu potvrdil, že jedním z jeho nejdůležitějších úkolů bude získat pro ČEZ zahraniční akvizice.

"Mým úkolem bude především udělat z ČEZu silnou, hodnotnou a efektivní společnost, a nejbližší kroky, kromě seznámení se se společností a jednotlivými pracovníky, povedou určitě k mému zapojení se do procesu akvizice slovenských elektráren a distribuční společnosti v Bulharsku."

Podle části opozice zvolení Martina Romana do čela ČEZu jednoznačně potvrzuje vliv finanční skupiny Appian na rozhodování ministerstva průmyslu a obchodu. Tvrdí to například stínový šéf tohoto resortu, poslanec za ODS Martin Říman. Podle něj tento vliv potvrzují i zkušenosti z probíhajícího jednání o privatizaci Severočeských dolů.

"V České republice je energetický sektor velmi rozsáhlý a mně připadá jako velmi podivné, že by se nenašel možný nástupce generálního ředitele Míla z řad energetického sektoru, a jako podivně náhodné mi připadá, že se musel hledat ve Škodě Plzeň."

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme