ČEZ požádal o novou licenci na provoz prvního bloku Dukovan

Firma ČEZ požádala o povolení dalšího provozu pro první reaktorový blok jaderné elektrárny Dukovany. Stávající desetileté povolení u něj skončí k letošnímu 31. prosinci. První blok elektrárny podle energetiků vydrží dalších 10 let provozu. Zjistili to pomocí složitých kontrol, kvůli kterým museli vyklidit celý reaktor. Kromě paliva vyvezli i všechny vnitřní vestavby reaktorové nádoby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany přečká zemětřesení i povodně

Jaderná elektrárna Dukovany přečká zemětřesení i povodně | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Nerezová tlaková nádoba reaktoru prvního bloku je teď zcela prázdná. Bez paliva i bez koše šachty. Odborníci zkoumají v jakém je stavu.

„Provádíme tuto diagnostiku, a to ať ultrazvukovou metodou, nebo metodou vířivými proudy,“ řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk s tím, že tato měření dopadla dobře.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Jaderné elektrárně Dukovany vyklidili reaktor. Na místě se byl podívat také redaktor Michal Malý

„Zbytková životnost tlakové nádoby je dostatečná na další uvažovaný provoz celého bloku,“ dodal Bezděk.

ČEZ už požádal Státní úřad pro jadernou bezpečnost o prodloužení životnosti prvního bloku. Právě stav reaktorové nádoby v tom hraje klíčovou roli.

První blok, který byl uveden do provozu v květnu 1985, je od 28. srpna podle plánu odstaven. Odstávka potrvá dva měsíce. Dukovany mají instalovaný výkon kolem 2000 megawattů. Při plném provozu pokrývají pětinu celkové spotřeby elektrické energie v Česku.

V elektrárně ale nyní stojí také bloky číslo dvě a tři, a to kvůli mimořádným kontrolám svárů. Tyto odstávky začaly 18. a 19. září, trvat by měly přibližně měsíc.

Konečný verdikt Státního úřadu pro jadernou bezpečnost by měl být znám na konci roku.

Vyklizený reaktor Jaderné elektrárny Dukovany, bez paliva a vnitřních vestaveb | Foto: ČEZ Jan Sucharda

ČTK, Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme