ČEZ předal zájemcům o dostavbu Temelína zadávací dokumentaci

Zájemci o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín dnes převzali od energetické skupiny ČEZ zadávací dokumentaci. Poslouží jim jako podklad pro přípravu nabídek. Jde o obsáhlý materiál, o kterém se vyjednávalo několik let, a zájemci v ní naleznou konečné podmínky dostavby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín.

Jaderná elektrárna Temelín. | Foto: Filip Jandourek

O dostavbu temelínské elektrárny se ucházejí americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. Termín pro předložení nabídek je 2. červenec 2012.

Dostavba Temelína by měla být největší zakázkou v Česku. Její hodnota se podle současných odhadů bude pohybovat kolem 200 miliard korun.

Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025. Uchazeči by měli příští rok podat nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi.

Vláda nevylučuje, že pátý jaderný blok může po roce 2020 vzniknout také v Dukovanech. Tendr na dostavbu má hodnotu 500 miliard.

Motejlek: Rusové by neměli v Česku stavět

Podle ekonomického novináře a provozovatele serveru Motejlek.com Miroslava Motejlka je ze zákulisí zřejmý velký tlak ze strany Atomstrojexportu. Společnost prý nedávno koupila firmu Chladicí věže Praha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o třetí na Rádiu Česko byl Miroslav Motejlek, ekonomický novinář a majitel serveru Motejlek.com

Zájem je ale zřejmý i od Francouzů a Američanů. Arreva si najala české pracovníky a Temelín řešil premiér Petr Nečas i s americkým prezidentem Obamou.

Rusové by se podle Motejlka na dostavbě Temelína podílet neměli, a měli by stavět v jiných regionech, například Indii nebo Číně. „Rusové by měli být určitě vyřazeni, neměli by stavět. Pouze pod podmínkou, že nabídnou řekněme o 30 až 40 procent nižší cenu,“ řekl Motejlek ve Světě o třetí na Rádiu Česko.

Soutěž prý bude transparentní

Podle odborníka na energetiku a analytika společnosti J&T Michala Šnobra jsou Rusové 'černým koněm' soutěže, favorit ale jasný není. „Američané jsou politickým favoritem, Rusové jsou určitě černým koněm, a pro mě osobně má nejméně šancí francouzská Arreva,“ sdělil ve večerních Ozvěnách dne Šnobr.

Sám ale v dostavbu Temelína nevěří. Prý se ještě může stát mnoho, a to v souvislosti s postojem Evropy k jádru.Přesto Šnobr věří, že soutěž bude transparentní.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dostavbě Temelína mluvil ve večerních Ozvěnách dne odborník na energetiku a analytik společnosti J&T Michal Šnobr

„Jde o velmi mnoho. Nejen o peníze, ale jde o jednu z mála nebo v podstatě jedinou jadernou elektrárnu, která se aktuálně plánuje čerstvě stavět ve střední Evropě. Bude to jedna z mála soutěží, která proběhne jako veřejná zakázka,“ uvedl Šnobr a dodal:

„Vláda se dnes snaží tyto věci velmi ovlivnit, nicméně ČEZ je obchodní společnost, jejíž akcie se obchodují na veřejném trhu, a stát v této společnosti vlastní pouze 70 procent akcií. Zbytek jsou drobní akcionáři, a i tito akcionáři samozřejmě očekávají, že soutěž proběhne podle pravidel a transparentně.“

O vítězi tendru by tak podle Šnobra mělo rozhodnout představenstvo ČEZu, které je odpovědné všem akcionářům.

Jaroslav Skalický, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme