ČEZ přišel v Albánii o licenci na distribuci elektřiny

Albánský regulační úřad odebral společnosti ČEZ licenci na distribuci elektřiny. Důvodem je údajně to, že ČEZ nezajistil dovoz elektřiny a zanedbával investice do rozvodné soustavy. Společnost rozhodnutí albánského úřadu odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancelář ČEZu v albánské metropoli Tiraně

Kancelář ČEZu v albánské metropoli Tiraně | Foto: Hektor Pustina | Zdroj: ČTK

ČEZ podle mluvčí společnosti Barbory Půlpánové podá proti rozhodnutí žalobu a současně podnikne kroky k zahájení mezinárodní arbitráže.

„Mohu potvrdit, že albánský regulátor rozhodl dnes o odebrání licence distribuční společnosti. Zároveň určil administrátora, který má pod jeho dohledem převzít správu společnosti, což de facto znamená vyvlastnění,“ řekla Radiožurnálu Půlpánová.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČEZ přišel v Albánii o licenci na distribuci elektřiny. Více redaktor Jan Beneš

ČEZ vstoupil do Albánie v roce 2009. Loni se ale dostal do problémů, když státní regulátor skoro dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma ČEZ Shperndarje platí za elektřinu státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale distribuční firmě nepovolil promítnout zdražení do cen pro odběratele.

Tamní firmy navíc často za odběr elektřiny neplatí, v listopadu proto ČEZ Shperndarje odpojila od sítě státní vodárny, které jí za elektřinu dlužily skoro miliardu korun. Soud v Tiraně ale společnosti přikázal, aby vodárny opět připojila.

ČEZ může odpisem albánských aktivit prodělat miliardy

Albánské úřady naopak obviňují ČEZ, že v zemi nedostál svým závazkům. V prosinci tamní vláda firmu obvinila, že jí dluží miliardu dolarů (asi 19 miliard korun) na škodách, které v zemi údajně způsobila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radiožurnál se problémům ČEZ v Albánii věnoval v Ozvěnách dne s analytikem Jiřím Gavorem

ČEZ už před časem ohlásil, že chce svou divizi v Albánii, v níž vlastní 76 procent, prodat. Albánie ale odpověděla, že se postará, aby se to nepovedlo. Podle Půlpánové nicméně společnosti na prodeji stále pracuje, případní zájemci mohou podávat své nabídky během ledna.

Podle analytika poradenské firmy ENA Jiřího Gavora odebrání licence prakticky znamená konec podnikání ČEZ v Albánii. Prodej nějakému jinému zahraničnímu investorovi za této situace považuje za nemožný.

„Podle mého názoru se ČEZ bude muset snažit minimalizovat tuto ztrátu zhruba pěti miliard, což není ani pro ČEZ málo, tím, že se jednak bude snažit získat záruku Světové banky a jednak se pokusí získat satisfakci pomocí mezinárodní arbitráže,“ míní Gavor.

Martin Hromádka, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme