ČEZ se dohodl na dodávkách uhlí pro elektrárnu Počerady a prodal Chvaletice

Několik let trvající válka o uhlí skončila. Energetická společnost ČEZ dnes podepsala smlouvu s těžební skupinou Czech Coal miliardáře Pavla Tykače o dodávkách uhlí z dolu Vršany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmyslová zóna Joseph leží na dohled od elektrárny Počerady.

Průmyslová zóna Joseph leží na dohled od elektrárny Počerady. | Foto: Tomáš Adamec

Spory ČEZu s Czech Coalem o nový kontrakt na uhlí pro elektrárnu Počerady trvaly pět let.

V první řadě šlo o cenu, na níž se obě strany nemohly celou dobu dohodnout. Dokonce padaly soudní žaloby.

Loni to už vypadalo na nesmiřitelné nepřátelství. Nakonec ale prý nové vedení ČEZu zvolilo mírnější a velkorysejší přístup.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČEZ se dohodl na dodávkách uhlí pro elektrárnu Počerady a prodal Chvaletice. Více redaktorka Jitka Hanžlová

Elektrárně Počerady skončila dlouhodobá smlouva na konci loňského roku a hrozilo, že kvůli nedostatku uhlí bude muset omezit výrobu. Teď má dodávky jisté, dohoda může trvat až do roku 2060.

Cenu uhlí za jeden gigajoule stanovily ČEZ a Czech Coal na 38 korun a 80 haléřů. Do roku 2023 se bude cena postupně přibližovat na úroveň 65 procent ceny černého uhlí na evropských burzách.

Podle vedení ČEZu to odpovídá cenám aktuálně sjednávaným na českém trhu a cena je srovnatelná s částkou, za kterou dlouhodobě nakupují i teplárenské společnosti. A je to i blízko ceny, kterou předpovídali odborníci.

Součástí dohody je prý i takzvaná smlouva o neútočení a ukončení všech současných sporů. K tomu by měl přispět i dohodnutý cenový vzorec. Stabilitu přinese jak elektrárně Počerady, protože má z čeho vyrábět elektřinu, tak společnosti Czech Coal, protože důl Vršany má jistotu další těžby a odbytu. I když ČEZ bude odebírat jen pět milionů tun ročně namísto dřívějších 8,5 milionu tun.

Součástí smlouvy jsou i opce pro možný prodej Počerad Czech Coalu v letech 2016 nebo 2024 za předem sjednanou cenu. Její výši ale ani jedna strana neřekla.

Chvaletice koupí Litvínovská uhelná

ČEZ dnes také oznámil, že uhelnou elektrárnu Chvaletice prodá těžební firmě Litvínovská uhelná. Dostane za ni čtyři miliardy a 120 milionů korun.

Litvínovská uhelná je spojena s firmou Czech Coal, což se nelíbí neúspěšnému zájemci o Chvaletice, předsedovi představenstva Energetického a průmyslového holdingu Danieli Křetínskému. Ten včera varoval, že prodej Chvaletic společnosti ovládané manažery skupiny Czech Coal způsobí, že z českého trhu zmizí veškeré volné hnědé uhlí.

Místopředseda představenstva Czech Coalu a spolumajitel Litvínovské uhelné Jan Dienstl ale odpověděl, že jeho společnost bude plnit všechny nasmlouvané dodávky všem zákazníkům.

ČEZ zajistil dodávky uhlí pro Počerady, prodal elektrárnu Chvaletice | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme