ČEZ se potýká s neplatiči v Albánii, začal odpojovat od proudu státní vodárny

Energetická společnost ČEZ začala v Albánii odpojovat od elektřiny tamní státní vodárny. Reaguje tak na jejich rostoucí dluhy za dodávku elektrického proudu. Podobně postupuje ČEZ i v případě drobných neplatičů. To už vyvolalo v posledních dnech několik demonstrací v albánských ulicích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stožáry vysokého napění

Stožáry vysokého napění | Foto: ČEZ

Ostré reakce v Albánii nejsou vyloučeny ani teď. Poté, co energetici odpojí od elektřiny vodárny, přeruší se v zemi dodávka vody. Důvody radikálního kroku vysvětlila mluvčí ČEZu Barbora Půlpánová.

„Společnost ČEZ opakovaně vyzývala vodárny ke splacení dlužné částky, která se v současné době vyšplhala už na 38 milionů eur, nicméně bezúspěšně,“ uvedla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Českého rozhlasu Jaromír Marek mluví o problémech ČEZu s neplatiči v Albánii v Odpoledním Radiožurnálu

S platební morálkou Albánců má ČEZ potíže delší dobu. Většinovým majitelem distribuční sítě v Albánii se stal ČEZ v roce 2009. Dnes uvažuje o odchodu.

Za investici ČEZu se tehdy zaručila Světová banka, ale jak to vypadá to, že albánské dobrodružství se ocitá ve slepé uličce. Ukázalo se, že situace v Albánii je podstatně jiná než v Bulharsku a Rumunsku. Podle znalců jsou albánské úřady nevyzpytatelné a celá situace v zemi těžko předvídatelná.

Hanka Shánělová, Jaromír Marek, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme