ČEZ si loni připsal rekordní zisk

Energetický gigant ČEZ hlásí za loňský rok čistý zisk na úrovni 51,9 miliardy korun. To je o miliardu méně, než očekával trh. V letošním roce pak vedení společnosti předpokládá pokles výkonnosti, které by se mělo promítnout do poklesu čistého zisku za celý rok na 46,7 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ

ČEZ | Foto: Marián Vojtek

Společnosti se v porovnání s očekáváním loni nedařilo zejména v posledním čtvrtletí, kdy se ziskem 7,8 miliardy korun zaostal za predikcemi analytiků o bezmála 1,5 miliardy.

I přes mírně vyšší očekávání se jedná o nejvyšší zisk ČEZ v dějinách a vůbec nejvyšší zisk tuzemské společnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hospodářských výsledcích společnosti ČEZ mluvil na Rádiu Česko analytik České spořitelny Petr Bártek.

"Důvod, proč měl ČEZ tak vysoký zisk je jednoduchý. ČEZ si zajistil ceny elektřiny již v průběhu roku 2008, kdy byly na svých maximech. To, co v současné době reportuje za rok 2009, jsou ceny před krizí," říká analytik České spořitelny Petr Bártek.

Kvůli problémům domácí ekonomiky se spotřeba elektřiny v loňském roce snížila celkově o sedm procent. I proto letos ČEZ očekává zisk na úrovni 46,7 miliardy korun, tedy v meziročním srovnání o pět miliard méně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hospodaření společnosti ČEZ mluvil na Radiožurnálu ekonomický komentátor Radiožurnálu Miroslav Motejlek.

"Určitě můžeme očekávat pokles ziskovosti. ČEZ si na rok 2010 zajistil nižší ceny elektřiny než v loňském roce. Nicméně očekávám, že svůj odhad firma překoná. Nárůst spotřeby elektřiny odhaduji okolo tří procent, jak bude růst průmyslová výroba," pokračuje analytik Bártek.

Jeho slova potvrzuje i generální ředitel společnosti Martin Roman: "V tomto roce poprvé po mnoha letech budeme mít pokles zisku vůči loňskému roku. Přestože jsme byli i letos schopni prodat část elektřiny dopředu, tak už ne v takové míře, jako tomu bylo loni."

Miliardové dividendy

Tlak na stát, coby většinového vlastníka ČEZ, aby prosadil výplatu vyšších dividend se stupňuje. Odborníci přesto nedoporučují žádné větší zvýšení dividend, které jsou již dnes poměrně vysoké.

"Pokud by to bylo jako v loňském roce, stát by si přišel na částku vyšší než osmnáct miliard korun. Proto bude tlak státu na vyplácení dividend pravděpodobně velký," míní Miroslav Motejlek, ekonomický komentátor Radiožurnálu.

"ČEZ má poměrně velký prostor na to, aby vyplácel dividendy. Kdyby se ale dividendy vyplácely ve větší míře, nezbyly by mu peníze na některé akvizice, které by mu měly pomoci v současné době, kdy mu klesá zisk. V současnosti je přitom nejlepší doba na akvizice v energetice. Je tedy nutné to vybalancovat," dodává Petr Bártek, analytik České spořitelny.

O cenách elektřiny na další měsíce Martin Roman nechce příliš spekulovat. Odborníci se ale shodují, že k jeímu poklesu s největší pravděpodobností nedojde.

"Ceny pro domácnosti se odvinou primárně od toho, jaké budou ceny na evropském trhu s elektřinou během tohoto roku. Zatím je příliš brzy to předikovat. Velmi významnou komponentou na příští rok poprvé budou platby za obnovitelné zdroje, což především k obrovskému boomu fotovoltaických elektráren může být významná položka," uvádí Roman.

Jaroslav Skalický, Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme