ČEZ si ve druhém čtvrtletí připsal zisk 11,2 mld.

Energetický gigant ČEZ si ve druhém čtvrtletí připsal zisk 11,2 miliardy korun. Tržby společnosti pak v období od dubna do června dosáhly úrovně 44,8 miliardy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ

ČEZ | Foto: Marián Vojtek

ČEZ tím v případě zisku naplnil očekávání trhu; nahlášené tržby jsou o 130 milionů vyšší. Do jaké míry tato čísla potvrzují předchozí odhad na celoroční výsledek, který počítá se ziskem bezmála 47 miliard?

Analytik makléřské společnosti BH Securities Petr Hlinomaz si myslí, že v zásadě ano. Řekl to ve vysílání Rádia Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hospodaření ČEZu hovořil analytik Petr Hlinomaz ve Světě o deváté Rádia Česko

„Je to vidět trošičku i z toho výročního výhledu společnosti, ten zůstal nezměněn, tedy zmíněných 46,7 miliardy čistého zisku. Čili z toho pohledu to byl takový důležitý bod, který sledovaly trhy a podle kterého se řídily."

„Nicméně myslím, že ta společnost trošičku rozšířila ta rizika, nebo rizika zůstávají a jsou více v té slovní úrovni a týkají se zejména té fotovoltaiky i případného poklesu spotřeby elektřiny a tak dál, což mohou být faktory, které by to ovlivnily,“ upozornil Petr Hlinomaz.

Největší otazník před zveřejněním výsledků visel nad tím, nakolik se do zisku promítne pokles cen, za které letos ČEZ prodává elektřinu. Podle Hlinomaze to ale velkou roli nakonec nehrálo.

„V celkových tržbách to příliš vidět nebylo, protože ty v sobě skrývají více faktorů, ale skutečností je, že tržby z elektřiny skutečně poklesly zhruba asi o 3,2 procenta, což je ale méně, než je průměrný pokles cen toho jednoho megawattu.“

„A promítala se tady jednak rostoucí poptávka v českých zemích, jednak rostoucí konsolidační celek a ten pokles cen z prodeje elektřiny byl hodně na té celkové úrovni kompenzován nárůsty prodejů plynu, tepla a koneckonců i obchodování s elektřinou. Takže celkově ty tržby rostly,“ vysvětlil na Rádiu Česko analytik makléřské společnosti BH Securities.

Roman Chlupatý, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme