ČEZ si vzal půjčku od Evropské investiční banky na rozvoj distribučních sítí v Česku

Elektrárenská společnost ČEZ si vezme půjčku od Evropské investiční banky, půjde o částku až dvě stě milionů eur, což je v přepočtu víc než pět miliard korun. Peníze by měly pomoci obnovit a podpořit rozvoj distribuční sítě skupiny ČEZ v České republice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dráty elektrického vedení

dráty elektrického vedení | Foto: Marián Vojtek

Přestože ČEZ má vlastních prostředků dostatek, podle mluvčí firmy Evy Novákové je pro elektrárenskou společnost výhodnější financovat investice z půjček. "Vlastní kapitál je nejdražší forma financování," vysvětlila Nováková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Elektrárenská společnost ČEZ si vezme půjčku od Evropské investiční banky, půjde o částku až dvě stě milionů eur, což je v přepočtu více než pět miliard korun. Podrobněji s mluvčí firmy ČEZ Evou Novákovou.

Úvěr je určený na financování obnovy a rozvoje distribuční soustavy skupiny ČEZ, a to výhradně v České republice, zdůraznila mluvčí. "Tyto prostředky pomohou posílit spolehlivost a kvalitu dodávek na území, kde ČEZ distribuuje elektřinu, tom je ve středních, severních, západních a východních Čechách a na severní a střední Moravě," vysvětlila Eva Nováková s tím, že půjčka pokryje zhruba polovinu obvyklých ročních investic ČEZu do distribučních sítí.

ČEZ musí z poskytnuté půjčky podle Novákové například připojit nové zákazníky - průmyslové zóny, nové továrny, novou bytovou výstavbu a také musí modernizovat stávající sítě. Naopak na opravy sítí poničených letošními bouřkami a přívalovými dešti jsou vyčleněny peníze z jiných zdrojů ČEZu.

Skupina ČEZ v minulých letech investovala i do distribuce elektrické energie i v zahraničí, například ve střední a jihovýchodní Evropě. "I tam směřují investice místních dceřiných firem ČEZu, a to po dohodě s místními regulátory distribučních sítí. Je to však v režii našich zahraničních dcer," vysvětlila Eva Nováková.

Přečtěte si také:

Vláda prodává ČEZu distribuční společnosti
Největší investice české firmy míří do Bulharska
ČEZ převzal dvě elektrárny v jižním Polsku
ČEZ zvýší na východě Čech investice o 22 procent na 1,3 miliardy korun
Ve čtvrtek s generálním ředitelem ČEZ Martinem Romanem

Lenka Buriánková, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme