ČEZ musí správě železnic vrátit miliardu za neodebranou elektřinu. Soud rozhodl pravomocně

Energetická společnost ČEZ Prodej musí Správě železniční dopravní cesty vrátit více než 1,1 miliardy korun, které zadržuje za neodebranou trakční elektřinu. Pravomocně o tom rozhodl ve středu Městský soud v Praze. ČEZ Prodej také zaplatí téměř 200 milionů korun za úroky a náklady na právníky.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní nádraží Brno

Správa železnic odebrala a zaplatila pouze malou část z původně dohodnutého množství (ilustrační foto). | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iRozhlas

Jádrem sporu je smlouva z roku 2008, v níž si správa železnic objednala u dceřiné firmy energetické společnosti ČEZ elektřinu pro všechny železniční dopravce na několik let dopředu.

Následně se však změnil zákon, který dopravcům umožnil nakupovat elektřinu přímo a samostatně. Informují o tom čtvrteční Hospodářské noviny.

Správa železnic uspěla u soudu ve sporu o hlavní nádraží. Nemusí platit 350 milionů Grandi Stazioni

Číst článek

Pro dopravce byl tento postup levnější, proto jej využili. Správa železnic tak následně odebrala a zaplatila pouze malou část z původně dohodnutého množství trakční energie.

ČEZ Prodej se proto obrátil na soud a požadoval zaplatit přes 800 milionů korun. Částka se pak rozrostla o úroky na 1,1 miliardy korun. Pražský městský soud se ve svém prvním rozhodnutí přiklonil na stranu provozovatele drah.

Podle soudu do původní smlouvy zasáhly nové okolnosti, kterým byla změna zákona. To vyloučilo odpovědnost správy železnic za vzniklou škodu. Odvolací vrchní soud však následně rozhodnutí změnil a dal za pravdu společnosti ČEZ.

Po dovolání správy železnic a zásahu Nejvyššího soudu se věc vrátila k dalšímu dokazování, po němž městský soud loni v srpnu dospěl ke stejnému závěru jako poprvé. Letos v květnu se odvolací soud přiklonil k názoru městského soudu.

Správa železniční dopravní cesty po prvním pravomocném rozhodnutí vyplatila elektrárenské firmě 1,14 miliardy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme