ČEZ v prvním čtvrtletí překonal očekávání. Připsal si zisk 17,2 mld.

ČEZ v prvním letošním čtvrtletí příjemně překvapil. Čistý zisk energetického gigantu totiž dosáhl úrovně 17,3 miliardy korun, čímž v podstatě vyrovnal loňský výsledek. Analytici přitom očekávali číslo až o dvě miliardy horší. Tržby pak čekali na úrovni zhruba 53 miliard, zatímco ČEZ hlásí výsledek o bezmála 4 miliardy lepší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozvodna (ilustr. obr.)

Rozvodna (ilustr. obr.) | Foto: ČEZ

Jak na Rádiu Česko uvedl analytik Fio Banky Josef Novotný, čtvrtletní výsledky společnosti ČEZ byly pro něj pozitivním překvapením. Lepší hospodářské výsledky firmy jsou podle něj souhrou několka faktorů.

„Určitě se tam pozitivně projevila vyšší výroba z jádra, která patří mezi nákladově nejlevnější, vyšší výroba z obnovitelných zdrojů, především v rumunské větrné elektrárně. A také zde byl poměrně nižší vliv daní ze solárních elektráren a také daň uvalená na darované emisní povolenky,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hospodaření ČEZu za 1. čtvrtletí jsme na Rádiu Česko rozebrali s analytikem Fio Banky Josefem Novotným.

Podle předpokladů analytiků měly hrát významnou roli v prvním čtvrtletí nižší ceny elektřiny. „Hlavním negativním faktorem byl pokles cen elektrické energie. On se zde určitě projevil, nicméně byl do jisté míry kompenzován faktory, mezi které také patří nárůst prodejů objemů elektrické energie. Pokles cen elektrické energie sám o sobě měl negativní vliv zhruba necelé 2 miliardy korun do zisku na provozní úrovni,“ přiblížil.

Negativní faktory: Daně z emisních povolenek a solární daň

Připomněl, že mezi faktory, které měly negativní vliv na hospodaření společnosti ČEZ patří třeba nově zavedené daně z emisních povolenek anebo solární daň. Zároveň ale zdůraznil, že ten vliv nebyl tak výrazný, jak se původně očekávalo.

„Je pravděpodobné, že tyto daně, které jsou uvaleny pro tento a příští rok budou i nadále ovlivňovat negativně hospodaření společnosti ČEZ. A to v tomto i příštím roce. A nadále se očekává, jak vláda rozhodne o těchto daních pro rok 2013 a další,“ uvedl.

Ceny elektřiny v posledních měsících rostly. Stejně tak rostla i spotřeba a výroba v Česku. Podle analytiků je pravděpodobné, že ČEZ dosáhne na slibovaný celoroční zisk 40 miliard korun.

„Je pravděpodobné, že ČEZ překoná celoroční výhled někde na úrovni 40 miliard, k čemuž by mu měly dopomoci zvýšené ceny elektrické energie, které na burze vzrostly poté, co Německo odstavilo některé jaderné reaktory. Je pravděpodobné, že tato situace ještě nějakou dobu vydrží a ČEZ toho využívá zvýšenými prodeji právě do Německa a to za poměrně příznivé ceny,“ přiblížil.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme