ČEZ vévodí Evropě v obchodu s povolenkami. Má vydělat tři miliardy

Česká energetická společnost ČEZ figuruje mezi deseti evropskými koncerny, které v roce 2008 měly největší zisky při obchodování s povolenkami na emise oxidu uhličitého.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ

ČEZ | Foto: Marián Vojtek

Ve výdělku z prodeje povolenek je zároveň ČEZ jedničkou mezi zeměmi střední a východní Evropy. Uvedl to server Aktuálně.cz s odvoláním na studii Carbon Fat Cats (Uhlíkové tlusté kočky) britské nevládní organizace Sandbag.

ČEZ naproti tomu tvrdí, že vydělaly ty firmy, které dokázaly nejvíc povolenek uspořit.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČEZ vévodí Evropě v prodeji povolenek.mp3

Sandbag předpokládá, že si ČEZ do roku 2012 přijde na prodejích povolenek téměř na tři miliardy korun.

„Je těžké odhadovat, na kolik si ČEZ přijde. Má to dvě úrovně. Zaprvé, kolik ČEZ uspoří oproti svým přiděleným povolenkám. Zadruhé, za jakou cenu by povolenky prodával,“ vysvětlil Petr Novák ze společnosti Atlantik finanční trhy.

„ČEZu bylo mezi roky 2008 až 2012 množství povolenek oproti prvnímu období, kdy měl vydělat tři miliardy, výrazně sníženo. Takže si nemyslím, že ČEZ bude mít v tomto období nějaké výrazné přebytky povolenek,“ pokračoval Novák.

Pro prodej akcií ČEZu není vhodná doba

Volebního lídr ODS Petr Nečas i předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek se shodují, že stát by se mohl zbavit deseti až patnácti procent akcií ČEZu.

Pro prodej však podle analytika společnosti Atlantik finanční trhy není příliš vhodná doba.

„Správná doba nastane, až přijde nejvyšší cena elektřiny na trhu, což aktuálně vůbec není. Od toho je odvislý pohled investorů na akcie ČEZu,“ řekl.

Zároveň doplnil, že výše balíku prodaných akcií závisí na tom, kolik bude stát, který drží sedmdesát procent akcií, potřebovat peněz.

„Svůj podíl si může dovolit výrazně zredukovat, aniž by přišel o nadvládu ve společnosti. Prostor je i pro větší prodej. Musí však být určeno, kolik stát potřebuje peněz a k jakému účelu,“ dodal Novák.

Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme