ČEZ zahájil arbitráž proti Albánii. Žádá náhradu za neochráněnou investici

Česká energetická společnost ČEZ zahájila mezinárodní investiční arbitráž proti Albánii. Ta podle ČEZu neochránila její investici do tamní distribuční společnosti. Albánský regulační úřad v lednu odebral CEZ Shpërndarje licenci a dosadil do jejího vedení státního administrátora, čímž ČEZ ztratil nad společností kontrolu. Společnost nyní požaduje náhradu škody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Společnost ČEZ dnes uvědomila albánskou stranu, že se rozhodla vymáhat náhradu škody vzniklou neochráněnou investicí do distribuční společnosti CEZ Shpërndarje u mezinárodního rozhodčího tribunálu dle Smlouvy o energetické chartě,“ potvrdila mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Vysvětlila, že smlouva sjednaná v roce 1995 a ratifikovaná Českou republikou i Albánií, upravuje ochranu mezinárodních investic v oblasti energetiky. Zahájení arbitrážního řízení však podle mluvčí není překážkou v eventuálním mimosoudním vyrovnání obou stran.

Mluvčí připomněla, že ČEZ Albánii o chystané arbitráži informoval už na začátku února poté, co 21. ledna albánský regulační úřad rozhodl o odebrání licence společnosti CEZ Shpërndarje a určil administrátora, který pod jeho dohledem převzal správu společnosti.

Místo arbitráže ani konkrétní částka, o kterou se povede, zatím nebyly stanoveny. Podle dřívějších spekulací by ČEZ mohl po Albánii požadovat zhruba pět miliard korun.

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009, kdy koupila za 102 milionů eur (v přepočtu přes 2,5 miliardy korun) tříčtvrtinový podíl v albánské distribuční společnosti CEZ Shpërndarje.

Zahraniční majetkové účasti skupiny ČEZ | Foto: Michal Jindra

Silvie Třeslínová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme