ČEZ zatím nesmí podepsat smlouvu s vítězem na dostavbu Temelína

Harmonogram dostavby Temelína je ohrožen. Antimonopolní úřad vyhověl požadavku Arevy a vydal předběžné opatření, které zakazuje ČEZu podepsat smlouvu s případným vítězem soutěže do doby, než úřad ve správním řízení rozhodne o její stížnosti na vyřazení z tendru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín.

Jaderná elektrárna Temelín. | Foto: Filip Jandourek

Dostavbou Temelína se Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zabývá podnětu francouzské Arevy, která byla z tendru vyloučena.

ČEZ zdůvodnil vyřazení Arevy jen tím, že firma nenaplnila ve své nabídce zákonné a další požadavky na stavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína. Konkrétní důvody pro vyřazení Arevy neoznámil ani ČEZ, ani francouzská společnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody zákazu uzavření smlouvy s vítězem na dostavbu Temelína objasnil Jaroslav Skalický

Areva se nejprve odvolala k zadavateli zakázky, ČEZ ale odvolání zamítl. Firma se proto obrátila na antimonopolní úřad a žádala zastavení tendru, to však úřad neudělal.

Pokud by Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zjistil, že byla nabídka Arevy v pořádku, musel by se zřejmě celý tendr vrátit do fáze, kdy by se znovu posuzovaly všechny nabídky.

Zkoumání dokumentace a nabídky, která má přes 60 tisíc stran, bude zřejmě trvat velmi dlouho. Případ je velmi rozsáhlý a vyžádá si spoustu znaleckých posudků a expertních vyjádření.

Předseda ÚOHS Jan Rafaj dobu nechce odhadovat, na úřadu už existuje speciální skupina, která se případem bude zabývat. Celý proces se tak může výrazně zpozdit.

„Máme na to lhůtu 60 dnů, ale chci upozornit, že tato lhůta neběží, když se přeruší řízení, když čekáme na dodání znaleckých posudků, když čekáme při neúplném podání navrhovatele nebo účastníka řízení na jejich vyjádření. To není prostý výpočet kalendářních dnů,“ řekl Radiožurnálu šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

ČEZ teď posuzuje jen zbylé dvě nabídky – japonsko-amerického Westinghousu a česko-ruského Konsorcia MIR.1200, které sdružuje firmy Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Podle původních plánů měl ČEZ o vítězi rozhodnout do konce letošního roku a v polovině příštího roku podepsat smlouvu.

Jana Zemanová, Jaroslav Skalický, mkp, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme