ČEZ zavádí do domácností 'chytré elektroměry'. Pomohou ušetřit

Energetická společnost ČEZ nainstalovala na východě a severu Čech prvním 5 tisícům odběratelů „chytré elektroměry“, které mají přispět k šetření energie. Do konce roku se počet těchto domácností má rozšířit na 34 tisíc. Projekt zatím probíhá v Pardubicích, Vrchlabí a Jeřmanicích. Chytré elektroměry umožňují na dálku odečítat spotřebu elektrické energie. Do sítě předávají informace o spotřebě a zdroj podle toho může regulovat dodávky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina. Ilustrační foto.

Elektřina. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Systém má přinést úspory a zvýšit spolehlivost energetické sítě. Jak dodává vedoucí projektu Ondřej Mamula, odběratel bude díky chytrým elektroměrům moci sledovat svoji spotřebu elektřiny na počítači, televizní obrazovce nebo v mobilu.

„Připravujeme několik způsobů, jak zákazníkovi data o jeho spotřebě zobrazit. Jedním z nich bude webový portál, který bude začleněn do našeho stávajícího webového rozhraní. Cílem je ukázat zákazníkovi aktuální spotřebu, porovnat ji s historií a pokud budeme mít správná data, umožnit mu i spotřebu porovnat s typovým odběrným místem, aby mohl vyhodnotit, zda jeho odběrové chování je průměrné či nadprůměrně, nebo získat další informace,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Tomáše Medka

Lidé tak budou moci díky přesným údajům lépe řídit svoji spotřebu energie. V budoucnu by elektroměry měly například automaticky zapínat spotřebiče, jako je pračka či myčka, v době, kdy je proud levnější.

Jakmile mohou odběratelé elektřiny a tepla sledovat svoji spotřebu a ovlivňovat ji, chovají se daleko úsporněji než při vědomí, že na to nemají žádný vliv. Pokud budou vědět, že spuštěním třeba pračky na noc ušetří docela zajímavý peníz, budou to využívat,“ dodává energetický expert konzultační firmy ENA Jiří Gavor.

„Podle mého názoru by úspora mohla být 10 až 20 procent minimálně,“ myslí si.

ČEZ zatím chytré elektroměry zkouší v pilotním projektu. O jejich instalaci v celé zemi rozhodne až na základě studie energetické efektivnosti Ministerstvo průmyslu a obchodu. Plošná instalace v Česku by podle ředitele útvaru rozvoje distribuce Milana Špatenky přišla na desítky miliard korun.

„Náklady se zatím pohybují v několika tisících na jedno odběrné místo, ale je to ještě pilotní program, který není standardem pro případné plošné instalace. I technologie jsou mnohdy ještě na začátku. Tomu odpovídá i jejich cena,“ tvrdí.

Systém s klady i zápory

„Náš odhad ceny plošné instalace vychází v rámci celé ČR asi na 25 miliard korun a pravděpodobný scénář je, že by implementace byla rozložena asi do pěti let,“ říká Špatenka.

Taková investice by se podle odborníků ale patrně projevila zdražením konečné ceny elektřiny.

„Naštěstí je tam jedno pozitivum – celé rozsáhlé investice v desítkách miliard budou proces na deset let. Negativní dopad na cenu bude rozhodně menší, než co nám předvedla fotovoltaika v předešlém roce. Na druhou stranu úspora vyplívající z optimalizace spotřeby může tyto náklady převážit,“ zamýšlí se Jiří Gavor.

Systém chytrých elektroměrů by měl v budoucnu v celé zemi zajistit například lepší regulaci špiček spotřeby nebo rychlejší obnovení dodávek elektřiny po poruchách. Podle ČEZu také umožní snazší vyhledávání černých odběrů.

Tomáš Medek, mz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme