Čistý zisk ČEZ v prvním čtvrtletí klesl meziročně o 60 procent, přesto navrhuje vyplatit rekordní dividendy

Čistý zisk energetické firmy ČEZ letos v prvním čtvrtletí meziročně klesl o 60 procent na 10,8 miliardy korun. Provozní výnosy naopak stouply zhruba o 23 procent na 93,4 miliardy. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek společnost zveřejnila. Oznámila také, že představenstvo ČEZ navrhuje vyplatit z loňského zisku rekordní dividendu 117 korun na akcii. Rozhodne o tom valná hromada 26. června.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 9:11 11. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Důvodem pro návrh vysokých dividend je podle představenstva rekordní zisk firmy v loňském roce | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Většinovým akcionářem ČEZ je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií firmy. Akcionáři by při schválení návrhu dostali asi 63 miliard, z toho stát 44 miliard.

„Nejde o velké překvapení, lze říct, že stát s takovým příjmem počítal. Už loni v říjnu podle návrhu státního rozpočtu stát počítal s výrazným navýšením příjmu z dividend,“ uvedla ve vysílání Radiožurnálu analytička Českého rozhlasu Jana Klímová.

Jednou z příčin letošního výrazného poklesu zisku i důvodem pro výplatu vysoké dividendy byly rekordní zisky ČEZ v loňském roce. „Návrh (dividendy) odpovídá výplatě 80 procent dosaženého konsolidovaného zisku skupiny ČEZ za rok 2022 očištěného o mimořádné vlivy, tudíž horní hranici platné dividendové politiky společnosti,“ sdělil generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Předchozí nejvyšší dividendy se pohybovaly jen kolem 50 korun na akcii. V roce 2009, kdy byla schválena zatím nejvyšší dividenda ČEZ, vyplatila firma akcionářům 28,3 miliardy korun. Nyní navrhovaná výplata dividendy je tak více než dvojnásobná.

„S ohledem na mimořádná zdanění tržeb a zisků energetických firem předpokládáme, že skupina ČEZ letos odvede českému státu na dividendách, daních z příjmů a odvodech z tržeb výroby více než 100 miliard korun,“ doplnil Beneš.

Mimořádné odvody

Cena akcií firmy ČEZ je nejvyšší za 15 let, jedna vyjde na 1222 korun

Číst článek

Za poklesem zisků v prvním čtvrtletí letošního roku stála podle ČEZ kromě vysoké srovnávací základny z loňského roku také mimořádná zdanění. Vláda totiž loni zavedla daň z neočekávaných zisků a mimořádné odvody z nadměrných tržeb, které mají pokrýt náklady na opatření související s prudkým růstem cen energií.

„Na propadu čistého zisku se podílí také zavedení tzv. windfall tax, tedy válečné daně, a to ve výši 60 procent nad standardní sazbu, která vstupuje v platnost právě letos,“ vysvětlila analytička Jana Klímová.

„Náklady na odvody z nadměrných tržeb výroby přesáhly deset miliard korun a daň z neočekávaných zisků činila devět miliard korun. Za celý rok 2023 očekáváme odvody z těchto mimořádných opatření ve výši 30 až 40 miliard,“ uvedl člen představenstva ČEZ a ředitel firemní finanční divize Martin Novák.

S ohledem na pokles tržních cen elektřiny upravila firma ČEZ výhled hospodaření na letošní rok. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) očekává v rozmezí 105 až 115 miliard korun a čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy 33 až 37 miliard.

ČTK, Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme