ČEZ od října snižuje cenu elektřiny pro domácnosti v průměru o devět procent. Ostatní firmy se přidávají

Největší dodavatel elektřiny v Česku, skupina ČEZ, sníží od října cenu elektřiny pro domácnosti napříč ceníky v průměru o devět procent. Za každou megawatthodinu (MWh) zákazníci podle firmy uspoří zhruba 230 korun, což při průměrné roční spotřebě domácností ve výši 3,5 MWh znamená, že lidé ročně ušetří několik stovek korun. Ve středu to řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

Analytici podzimní pokles cen elektřiny a plynu pro domácnosti před topnou sezonou očekávali. Důvodem je pokles cen na velkoobchodních burzách | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Ceny elektřiny i plynu na burzách během epidemie covidu klesly a nám se je pro naše zákazníky podařilo nakoupit výhodněji. Plníme tak svůj slib, že pokud ceny na burzách vydrží níže delší dobu, budou z toho mít prospěch i naší zákazníci,“ uvedl ve středu místopředseda představenstva a ředitel divize obchod a strategie ČEZ Pavel Cyrani.

Ve stejné výši jako domácnostem klesnou podle firmy od října také ceny pro živnostníky a malé firmy.

Od listopadu pak sníží cenu v obdobném rozsahu také společnost ČEZ ESCO, která dodává elektřinu a plyn středním a větším firmám nebo veřejné správě.

Automatické snížení

Koronakrize neměla na ČEZ velký vliv. Čistý zisk v pololetí vzrost o devět procent na 14,7 miliardy

Číst článek

Zákazníci podle ČEZ nemusí pro získání slevy nic dělat. V případě takzvaných nefixovaných produktů na dobu neurčitou se jim cena elektřiny i plynu sníží od 1. října automaticky.

U fixních produktů na dobu určitou se pak cena aktualizuje k datu prodloužení smlouvy.

Analytici podzimní pokles cen elektřiny a plynu pro domácnosti před topnou sezonou očekávali. Důvodem je pokles cen na velkoobchodních burzách. Kolik peněz přesně lidé ušetří, záleží podle nich logicky na tom, na co všechno danou komoditu používají.

Úspora na plynu až 1500 korun

Cena elektřiny na Pražské energetické burze pro rok 2021, na který se teď obchodníci nejvíce zásobí, činí aktuálně necelých 44 eur (zhruba 1180 Kč) za megawatthodinu (MWh), meziročně o 16,3 procenta méně.

Cena plynu tamtéž pak meziročně klesla ještě výrazněji, a to o 28 procent na 14 eur (zhruba 380 Kč) za MWh.

Nemůžeme jít cestou energetické nesoběstačnosti, komentuje Havlíček návrh Evropské komise

Číst článek

Snížení ceny plynu už někteří dodavatelé avizovali. Jeho největší dodavatel v Česku, společnost innogy, na začátku září oznámila, že od října sníží všem zákazníkům jeho cenu o pět procent.

Rodina, která zemním plynem vytápí dům a ohřívá vodu, podle firmy ročně ušetří zhruba 1500 korun.

Zlevňují i ostatní

Zlevňovat plánují i některé další společnosti – ČEZ oznámil, že u jeho základního produktu klesne cena plynu o 11 procent, MND pak nastávající topné sezoně 2020/2021 plánuje plošné snížení cen plynu o zhruba šest procent.

ČEZ Prodej je s počtem 2,8 milionu zákazníků největším dodavatelem energií v Česku. Firma uvádí, že je lídrem mezi dodavateli elektřiny a dvojkou mezi dodavateli plynu.

„U všech produktů si mohou zákazníci nové ceníky už teď prohlédnout na našich webových stránkách. Jak u elektřiny, tak u plynu snižujeme ceny ještě před nastávající topnou sezonou, aby měli z tohoto kroku zákazníci co největší užitek,“ uvedl ve středu generální ředitel společnosti ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme