ČEZ zvažuje prodej elektráren Počerady a Chvaletice

Energetická společnost ČEZ zvažuje prodej uhelných elektráren Počerady a Chvaletice. Podle vyjádření firmy je hlavním důvodem nejistota dodávek uhlí od roku 2013 kvůli vleklým jednáním s dodavatelem paliva společností Czech Coal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počerady - pohled na chladicí věž od vstupu do hnědouhelné elektrárny

Počerady - pohled na chladicí věž od vstupu do hnědouhelné elektrárny | Foto: ČEZ

Elektrárny doposud neprošly modernizací a je potřeba do nich investovat, aby splnily nové emisní limity platné od roku 2016.

Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky je pravděpodobnost prodeje i ponechání si obou elektráren v této chvíli poměrně vyrovnaná. To platí především pro elektrárnu Počerady.

„Pokud by k prodeji došlo, tak zvláště u Počerad by bylo logické, aby k němu došlo někdy na přelomu letošního a příštího roku,“ uvedl Hatlapatka ve Světě o osmé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Možný prodej elektráren Počerady a Chvaletice komentoval ve Světě o osmé analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka

Zároveň připomněl, že o záměru prodeje obou elektráren ČEZ informoval už dříve. Chvaletická elektrárna je podle něj již nějakou dobu vyčleněna jako aktivum určené k prodeji a nefiguruje v dlouhodobých plánech výrobních kapacit ČEZ.

Zájem o elektrárny již dříve projevila právě společnost Czech Coal a také Energetický a průmyslový holding. Podle Hatlapatky jsou ‘jasnými kandidáty‘ na případnou koupi některé z nich; finanční potenciál na to mají.

„Czech Coal již dlouho prahne po tom, aby měl svůj vlastní výrobní zdroj, v němž by mohl spalovat vlastní uhlí – z tohoto pohledu by elektrárna Počerady byla pro firmu myslím velice zajímavá. Samozřejmě komplikací je napjatý vztah s ČEZ.“

„EPH má vztahy s ČEZ daleko lepší, na druhé straně bude mít asi větší problémy se zajištěním dostatečného paliva za adekvátních cenových podmínek,“ poznamenal analytik. Pokud jde o tyto dvě elektrárny, ČEZ má podle něj jasnou volbu.

Tepelná elekrárna Chvaletice | Foto: ČEZ

„Pokud se s Czech Coal nedohodne na novém dlouhodobém kontraktu pro Počerady, tak nemá žádný ekonomický smysl provozovat Počerady déle než do roku 2015, a v takovém případě je asi prodej logickou variantou.“

„Chvaletice, jak jsem říkal, nefigurují v nějakých dlouhodobých výhledech a ČEZ by stejně tu elektrárnu během pár let zavřel. Takže pokud za ni dostane nějaké peníze od investora, tak to pro ČEZ bude pravděpodobně spíše výhodné,“ uvedl Marek Hatlapatka.

O možné prodejní ceně těchto elektráren ale podle něj momentálně nelze spekulovat.

„Protože hodnota elektráren je diametrálně odlišná pro různé kupující. Například pro Czech Coal je určitě hodnota Počerad, vzhledem k tomu, že těsně vedle elektrárny mají svůj zdroj uhlí, daleko vyšší než pro nějakého jiného zájemce,“ uzavřel analytik.

Václav Sochor, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme