ČEZ přijde o výjimku z povinného zveřejňování smluv. Vztahoval by se na něj ale mírnější režim

Energetická společnost ČEZ a některé další firmy s většinovou účastí státu, krajů a obcí patrně přijdou o výjimky z povinného zveřejňování smluv v internetovém registru. Vztahoval by se na ně ale mírnější režim, jako má například národní podnik Budějovický Budvar. Vyplývá to z úprav pirátské novely zákona o registru smluv, které ve středu doporučil sněmovně schválit výbor pro veřejnou správu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ

ČEZ | Zdroj: Reuters

Zmírňující pozměňovací návrh podal poslanec ANO Adam Kalous, podle kterého je ale nynější znění zákona diskriminační. Nevztahuje se na například na státní nebo polostátní firmy, jejichž cenné papíry se obchodují na burze. „Výsledkem je situace, kdy i relativně malí podnikatelé musí uveřejňovat své smlouvy v registru smluv, pokud obchodují například se státem či obcí, avšak jedni z největších podnikatelů v zemi nemusí v registru smluv uveřejňovat žádné smlouvy,“ zdůvodnil úpravu.

Piráti: ČEZ by měl zveřejňovat smlouvy. Výjimka se týká těch firem, u kterých hrozí nejvíc korupce

Číst článek

Tyto společnosti by ale podle Kalousova návrhu nemusely zveřejňovat smlouvy uzavřené v běžném obchodním styku. Už zavedený mírnější režim míří obecně na firmy, které nejsou veřejnými zadavateli a mají průmyslovou nebo obchodní povahu. Piráti naopak chtějí svou novelou tento změkčený režim zrušit.

Výbor podpořil i další Kalousův návrh, podle kterého by nemusely státní podniky ministerstva obrany zveřejňovat smlouvy, které se týkají zajišťování obrany Česka. Lidé by o takové dohody nemohli žádat ani podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Pirátští poslanci chtějí novelou naopak rozšířit informační zákon tak, aby pod něj spadaly společnosti s většinovým nebo rozhodujícím vlivem státu, krajů a obcí. Zápis o této skutečnosti by byl přístupný ve veřejném rejstříku. Výbor doporučil plénu tuto část předlohy vyškrtnout.

Zákon o registru smluv platí. Ústavní soud nevyhověl skupině senátorů, která ho chtěla zrušit

Číst článek

K pirátské novele se sešly tři desítky pozměňovacích návrhů, některé se kryjí. Drtivou většinu navrhovaných úprav výbor nepodpořil, nebo k nim nepřijal žádné stanovisko. Jejich schválení tedy není příliš pravděpodobné.

Výjimku mířící na ČEZ schválili zákonodárci v minulém volebním období už v původním návrhu zákona o registru smluv. Piráti poukazují na to, že ustanovení využily například i České dráhy, které vydaly dluhopisy. Nezveřejňují se tedy podle nich smlouvy v řádech miliard korun ročně.

Zákon o registru smluv se vztahuje například na stát, kraje a větší obce, jejich podniky a další organizace. Zveřejňují se smlouvy s plněním nad 50 000 korun. Od předloňského července platí, že nezveřejněná smlouva není platná. Ústavní soud minulý týden zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení zákona jako celku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme