ČEZ zvýšil zisk o téměř 60 procent

Energetická společnost ČEZ je ziskovým rekordmanem. Podle dnešních údajů jí vzrostl čistý zisk ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně o 59 procent na 8,67 miliardy korun. Loni ve stejném období ČEZ vydělal 5,45 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dráty elektrického vedení

dráty elektrického vedení | Foto: Marián Vojtek

Za první tři čtvrtletí dosáhla skupina čistého zisku 29,7 miliardy korun, což je meziroční nárůst téměř o 35 procent. ČEZ tak za devět měsíců vydělal víc než za celý loňský rok a s přehledem si udržuje pozici nejziskovějšího českého podniku.

ČEZ rovněž posunul nahoru celoroční odhad zisku. Vedení společnosti očekává, že čistý zisk vzroste meziročně o 28 procent na 36,9 miliardy korun. Po započtení mimořádných vlivů předpokládá firma zvýšení o dalších 12 procent na 41,4 miliardy. Dosud počítala s nárůstem čistého zisku o 22 procent na 35,1 miliardy korun.

Kromě efektivního hospodaření nahrává takovým výsledkům také stále vyšší cena elektřiny, říká Lukáš Výlupek, manažer společnosti ArthurD.Little. "ČEZ je především výrobce elektrické energie, což znamená, že veškerý nárůst ceny elektřiny v západní, ale i východní Evropě se přímo odráží do zisku. To myslím, že zůstane ještě několik let, protože elektřiny je nedostatek. V případě, že ČEZ dobře investuje do rozvoje nových zdrojů, je jisté, že udrží trend růstu zisku," uvedl Výlupek.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme