ČEZu hrozí v Bulharsku odebrání licence, firma se brání

Bulharský regulační úřad kontroluje ČEZ a další dva zahraniční distributory elektrické energie. Pokud úředníci najdou nějaké chyby, mohli by ČEZu odebrat licenci. O tu firma přišla minulý měsíc v Albánii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Prověrka začala po demonstracích tisíců Bulharů, kteří si stěžovali na vysoké lednové účty za elektřinu.

Položky za servis a distribuci údajně tehdy překračovaly cenu samotné energie až o 120 procent.

Bulhaři proto požadují znárodnění společnosti. ČEZ považuje jejich námitky za neopodstatněné a brání se, že v Bulharsku dodržuje veškerá místní pravidla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Odpoledního Radiožurnálu byli bohemista Ivo Minevský a analytik J&T Bank Bohumil Trampota

„Společnost ČEZ kategoricky odmítá jakékoli pochybení, které by teoreticky mohlo vést k zahájení procedury odebrání licence,“ prohlásila mluvčí firmy Barbora Půlpánová.

ČEZ podle jejích slov v Bulharsku dodržuje veškeré povinnosti, které jí ukládá tamní regulační rámec. Společnost se navíc brání, že faktury, které zákazníci dostali, pokrývaly delší období kvůli svátkům.

„Všechna dosavadní podobná obvinění vůči ČEZu i dalším elektrickým distribucím se ukázala jako nepodložená nebo se jednalo pouze o administrativní pochybení, nikoliv porušení zákona, které by bylo možno stíhat trestně,“ upozornil český velvyslanec v Sofii Pavel Vacek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve vysílání Radiožurnálu se k situaci ČEZu v Bulharsku vyjádřil také český velvyslanec v Sofii Pavel Vacek

Že by ČEZ nakonec o licenci přišel, se nedomnívá ani analytik poradenské firmy ENA Jiří Gavor. Problémy si podle něj způsobily energetické společnosti samy, a to špatnou komunikací s klienty.

„ČEZ měl zároveň s fakturou poslat vysvětlení, proč ta faktura je tak vysoká. To neučinil, činí to dodatečně, a dodatečně se už problémy řeší daleko hůře, než na samém začátku,“ podotkl.

Podle nejnovějších údajů Evropského energetického portálu jsou ceny elektřiny v Bulharsku nejnižší v celé Evropské unii. Bohemista Ivo Minevský, který žije v Sofii, však poznamenal, že průměrný plat v zemi je kolem 400 eur a průměrná měsíční cena za elektřinu činí v přepočtu 100 eur, tedy čtvrtinu platu.

Elektřina stojí v Bulharsku 84 eur za megawatthodinu. V Česku platí spotřebitelé 149 eur, nejvyšší cena energie v Evropě je v Dánsku - 302 eur.

Po víkendových protestech rezignoval bulharský ministr financí Simeon Daňkov. Elektřina se tak podle Minevského i Vacka stává součástí bulharského politického boje kvůli parlamentním volbám, které se mají konat v červenci.

Jakub Šídlo, Pavel Polák, Simona Bartošová, Alina Holušová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme